Szexista párt támogatásáért ítélték el a holland államot

Vágólapra másolva!
Szexista párt támogatásáért ítélte el szerdán Hollandiát az egyik hágai bíróság. Az ítélet szerint a holland állam jogtalanul támogatott egy olyan pártot, amely évek óta megtagadja, hogy nőket vegyen fel a soraiba.
Vágólapra másolva!

Elítélte szerdán egy hágai bíróság a holland államot egy szexista párt támogatásáért. A bíróság döntése értelmében Hollandia a jövőben nem nyújthat állami támogatást az Államismereti Református Párt (SGP) elnevezésű protestáns pártnak, amely évek óta megtagadja a nők felvételét soraiba.

A törvényszék indoklásában rámutatott: az SGP-nek nyújtott szubvencióval a holland állam megsértette a nők elleni diszkriminációt tiltó nemzetközi konvenciót, amit 1980-ban írt alá Hollandia. A nemzetközi egyezmény arra kötelezi az aláíró országokat, hogy hozzanak meg minden szükséges intézkedést azért, hogy kitiltsák a nőkkel szembeni diszkriminációt a politikából és a közéletből.

Az 1918-ban alapított SGP a jelenleg működő legrégebbi párt Hollandiában, két képviselője van a nemzeti törvényhozásban és egy az Európai Parlamentben