Rendellenességek az egyiptomi elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Hoszni Mubarak államfő újraválasztása érdekében elkövetett szabálytalanságokról számoltak be szerdán az első több jelölt indulásával tartott egyiptomi elnökválasztást ellenőrző helyi civil szervezetek. Az Egyesült Államok által kért nemzetközi megfigyelőket Egyiptom nem engedélyezte. Az ország 32 millió választópolgára először választhat több jelölt közül elnököt.
Vágólapra másolva!

Az elnökválasztás biztos győztesének az elődje, Anvar Szadat 1981-ben történt meggyilkolása óta hatalmon lévő, 77 éves Mubarak államfőt tartják, aki a demokratikus reformok folytatását ígérte. A közvéleményt leginkább az tartja lázban, hogy a kilenc ellenjelölt közül hány szavazatot szerez az elnök két fő vetélytársa: a 70 éves, liberális Noaman Gomaa, aki a nagy hagyományú Új Vafd (Küldöttség) Párt élén áll és Ajman Núr, az al-Gad (Holnap) párt 40 éves elnöke. A hivatalosan betiltott, mégis befolyásos Muzulmán Testvériség lefutottnak tartja az elnökválasztást és a novemberben esedékes parlamenti választásokra összpontosít.

Núr úgy nyilatkozott, hogy a választások "egyáltalán nem voltak tisztességesek" és nem fogja elfogadni az eredményeket. A Vafd egyik vezető beosztású tisztségviselője a csalások mellett kézzelfogható megfélemlítésről beszélt.

A szavazóhelyiségeket hivatalosan közép-európai idő szerint este 9 óráig tartották nyitva. Az eredmények legkorábban péntek délelőtt várhatók. Az al-Ahrám politikai elemző központ becslése szerint Mubarak a voksok legalább 75 százalékára számíthat, Gomaa a szavazatok 15, Núr csak mintegy 5 százalékát kapja. A választási részvételről hivatalos adatokat kora este még nem közöltek, de szemtanúk szerint lényegesen többen járultak az urnákhoz, mint a májusi népszavazáson, amikor jóváhagyták a közvetlen elnökválasztásról és többes jelölésről szóló alkotmánymódosítást. A 72 millió egyiptomi közül egyébként mintegy 32 milliót vettek fel a választói névjegyzékbe, a szavazásra jogosultaknál lényegesen kevesebbet.

Kairó belvárosában délben a Kifája (Elég) mozgalom több mint háromezer tagja az általuk bohózatnak nevezett választás bojkottjára szólította fel a szavazókat. "A hétmillió munkanélküli nevében mondjuk, jelölésed érvénytelen Mubarak" - kiáltozták a tüntetők. A Kifája tiltakozó megmozdulásokat hirdetett meg "a korrupció és az elnyomás", valamint Mubarak uralmának fenntartása ellen.

Az Egyesült Államok éber figyelemmel kíséri az egyiptomi elnökválasztást, amit egy fajta "történelmi kezdetnek" tart - jelentette ki Sean McCormack külügyi szóvivő, a demokrácia közel-keleti térnyerésére utalva.