Rendeződik a szlovák kormánykoalíció helyzete

Vágólapra másolva!
Várhatóan már ezen a héten megoldódik a hárompártivá zsugorodott szlovák kormánykoalíció válsága, mert Mikulás Dzurinda kormányfő kedd este bejelentette, hogy elfogadhatónak tartja a koalícióból kiszorult, majd pártszakadáson átesett volt kormánypártból, az Új Polgári Szövetségből (ANO) kivált platform indítványát és ennek megfelelően kész annak jelöltjét, Jirí Malcháreket kinevezni a gazdasági tárca élére.
Vágólapra másolva!

Másfél hete történt, hogy az addigi gazdasági miniszternek, Pavol Ruskónak, az ANO elnökének egyik napról a másikra távoznia kellett a kormányból, mert gazdasági szabálytalanságokat követett el. Rusko nem volt hajlandó önként lemondani, a vádakat azóta is tagadja, jóllehet elfogadható cáfolattal sem a nyilvánosság, sem a koalíciós partnerek, sem pártja egy része előtt nem tudott szolgálni és ragaszkodott ahhoz, hogy az ANO két további minisztere vele együtt távozzon a kormányból.

Ez egyik pillanatról a másikra pártszakadáshoz vezetett és az ennek nyomán létrejött ANO-platform kinyilvánította: a két miniszterrel, Rudolf Zajac egészségügyi, és Frantisek Tóth kulturális miniszterrel együtt a kormányban kíván maradni. A miniszterelnök már akkor jelezte: a kormányválság áthidalását ígérő megoldást várhatóan elfogadja. Dzurinda és az ANO-platform emberei kedden megállapodtak, megerősítették kölcsönös együttműködési készségüket és egyetértettek abban, hogy a gazdasági tárcát a továbbiakban a platform jelöltje, Jirí Malchárek vezeti.

Dzurinda várhatóan még a héten Ivan Gasparovic államfő elé terjeszti a Malchárek kinevezéséről szóló indítványát és az államfő azt ugyanúgy azonnal aláírja, ahogy tétovázás nélkül aláírta a Rusko leváltására tett javaslatát is. Ezzel a válság megoldottnak ígérkezik, ami azt jelenti, hogy noha továbbra is kisebbségben, de a független parlamenti képviselők támogatására támaszkodva, a platformmal majd ismét négy pártira bővülő kormány kitöltheti megbízatásának még hátralevő egy esztendejét.

Bugár Béla, a kormányhoz tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Dzurinda bejelentése után az nyilatkozta: pártjának sem a megoldás, sem Malchárek jelölése ellen nincs kifogása. A többi kormánypárt, a Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) és Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a válságot feloldó megoldást ugyanígy elfogadhatónak tartja.