3000 ciszjordániai lakásról vitáznak Izraelben

Vágólapra másolva!
Izrael hamarosan 3000 lakást épít a Ciszjordánia északi részén fekvő Ariel telepen - jelentette be hétfőn Zeév Boim izraeli védelmiminiszter-helyettes. A miniszterelnök szóvivője cáfolja a hírt.
Vágólapra másolva!

Boim, aki a Ciszjordánia határán épülő biztonsági kerítésnél tett útja során nyilatkozott, leszögezte: a kormány e döntése kifejezi azt az akaratot, hogy erősítsék az építkezést a telepestömbökön belül. "Félreismerik a kormányt, akik azt hiszik, hogy a Gázai övezetből való kivonulást második vagy harmadik visszavonulás követi" - jelentette ki a miniszter-helyettes az izraeli állami rádióban.

Saron szóvivője később közölte: sem a miniszterelnök hivatalának, sem pedig a védelmi minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy jóváhagyták volna a 3000 lakás építését, és nem tudják, honnan származnak ezek a számok.

Ariel Saron korábban többször is hangsúlyozta, hogy folytatódik a ciszjordániai telepépítés a gázai övezeti kivonulás után is, és hogy Izrael fenntartja ellenőrzését hat ciszjordániai településblokk felett, függetlenül a palesztinokkal kötendő megállapodásoktól.

A 3000 ciszjordániai lakás építésének izraeli bejelentése "lerombolja egy palesztin állam létrehozásának lehetőségét" - jelentette ki hétfőn - még a kormánycáfolat előtt - Száeb Erekát palesztin főtárgyaló, aki szerint ez a "katasztrofális döntés" egyúttal lehetetlenné teszi Izrael és a palesztin állam egymás mellett élésének megoldását is.