Összefogna négy volt szovjet állam

Vágólapra másolva!
Összeül a lengyel, a litván, a grúz és az ukrán kormányfő a Krím-félszigeten, hogy megvitassák az Oroszországgal ápolt viszonyt. A négy volt szovjet állam vezetőinek célja, hogy Oroszország erőfölényével szemben összefogva képezzenek ellensúlyt. Moszkva ugyanis a volt szovjet tömb államait részben befolyási övezetébe tartozónak tekinti, és erősen befolyásolja a politikai, gazdasági és katonai kérdéseket a volt szovjet köztársaságokban.
Vágólapra másolva!

A volt szovjet tömb országainak négy elnöke összeül pénteken a Krím-félszigeten. Ki nem mondott céljuk, hogy valamiféle ellensúlyt képezzenek Oroszország regionális fölényével szemben. Az ukrán elnöki sajtóiroda csütörtöki közleménye szerint az ukrán, a lengyel, a litván és a grúz államfő a Fekete-tenger partján, ismeretlen helyen áttekinti a fehéroroszországi helyzetet. Viktor Juscsenko külön-külön is találkozik Aleksander Kwasniewskivel, Valdas Adamkusszal és Mihail Szaakasvilivel, mielőtt együttesen helyet foglalnának a tárgyalóasztalnál. Minszk vitába keveredett Lengyelországgal a lengyel kisebbség helyzete miatt, de hasonlóképpen tengelyt akasztott Ukrajnával és Grúziával is.

Marek Belka lengyel miniszterelnök még szerdán bejelentette, hogy munkacsoportot kíván létrehozni Ukrajna, Litvánia és Lettország részvételével a Fehéroroszországgal szembeni politika összehangolása végett. A nagyobb politikai pártok vezetőivel már meg is vitatatta egy olyan lengyel rádióállomás üzembe helyezését, amely Fehéroroszországba sugárzott műsoraival támogatná a demokrácia megteremtésére törekvő csoportokat.

A krími találkozón szintén az egyik legfontosabb téma az Oroszországgal ápolt viszony kérdése. Moszkva ugyanis erősen befolyásolja a politikai, gazdasági és katonai kérdéseket a volt szovjet köztársaságokban, amelyeket befolyási övezete részének is tekint. Múlt pénteken a Nyugat-barát Juscsenko és Szaakasvili szorgalmazta szövetség megteremtését a Balti-, a fekete- és a Kaszpi-tengeri térség fiatal demokráciáinak bevonásával; a javaslat valószínűleg felbosszantja a Kremlt. A szövetség a Demokratikus Választás Közössége néven jönne létre. Ez erősen úgy hangzik, mint a Független Államok Közössége, amely 12 volt szovjet tagország Grúziát és Ukrajnát is magában foglaló laza szövetsége. Az új szövetség azonban nem a FÁK-kal szembeni választás lehetősége; nincsenek is hivatalnokai, hivatalos formája, jelenleg éppen csak egy elképzelés - mondta csütörtökön Borisz Taraszjuk ukrán külügyminiszter.