Brit muzulmánok bírálják Blair terrorellenes törvénytervezetét

Vágólapra másolva!
Nagy-britanniai muzulmán csoportok bírálták kedden Tony Blair tervét, amelyet a brit kormányfő a muzulmán szélsőségesség felszámolására dolgozott ki a londoni terrormerényletek sorozata nyomán.
Vágólapra másolva!

A brit kormány minap ismertetett terve szerint kitoloncolják, illetve kitiltják Nagy-Britanniából a radikális muzulmán hitszónokokat, bezárják azokat a mecseteket, amelyekben szélsőséges mollák hirdetik nézeteiket. Betiltják a Hizb-ut-Tahrir nevű radikális muzulmán csoportot, és bűncselekménnyé nyilvánítják a terrorakciók elkövetőinek magasztalását.

Harmincnyolc nagy-britanniai muzulmán csoport és személyiség írta alá az intézkedéscsomagot bíráló nyilatkozatot, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. "Mecsetek önkényes bezárásával csak azt lehet elérni, hogy kiszorul a törvényes politikai eszmecsere a mecsetekből, és a radikális szubkultúrában folytatódik" - olvasható egyebek között a dokumentumban. Az Emberi Jogok Iszlám Bizottsága által megfogalmazott nyilatkozat szerint "iszonyatos dolog" olyan országokba kitoloncolni embereket, amelyek az emberi jogok durva megsértéséről hírhedtek.

Hazel Blears belügyminiszter muzulmán közösségek vezetőivel találkozott kedden a közép-angliai Leicesterben, hogy megvitassa velük a kormány tervét. A találkozóra meghívott muzulmán vezetők is aggályaikat hangoztatták. Egyikük - a Leicesterben élő pakisztániak közösségének vezetője - úgy fogalmazott, hogy a kormány által javasolt terrorizmusellenes törvény "az egész muzulmán közösséget a vádlottak padjára ülteti". Blears azzal igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy a törvényjavaslat alapos vita tárgya lesz a parlamentben.