Az izraeli katonák bevonultak Neve Dekalím telepre

Vágólapra másolva!
Több száz izraeli katona és rendőr vonult be kedd este a legnépesebb gázai övezeti zsidó telepre, Neve Dekalímba, még az éjféli határidő előtt, ameddig a telepesek önként elhagyhatják kiürítésre ítélt lakóhelyeiket.
Vágólapra másolva!

Dan Harel dandártábornok, a Gázai övezet katonai parancsnoka, aki a kivonulást felügyeli, előzőleg jelezte, hogy a katonák szerda előtt nem kezdik el az erőszakos kitelepítést. Ez az első eset, hogy a hadsereg bármilyen részletet közöl a gázai övezeti 21 zsidó telep kiürítésének mikéntjéről és sorrendjéről.

Közben fiatal zsidók százai, akik az övezet más telepeiről, illetve az izraeli határon átszivárogva Neve Dekalímba jöttek, azt tervezik, hogy az éjszakát három egymás melletti zsinagógában töltik. Helyszíni tudósítások szerint hálózsákok, szőnyegek, hátizsákok nagy számban állnak már a zsinagógák falának döntve.

Késő délutántól nyugalom uralkodott a telepen. Az 550 ház jelentős részét már kiürítették, és katonák kísérték a még hátralévő költöztetést végző teherautókat. A kolónia több száz lakója és a telepre máshonnan érkezett szimpatizánsok eközben részt vettek egy új mikve, rituális fürdő avatásán, ahol férfiak és nők tisztálkodnak a zsidó hagyományok szerint.

Dan Harel dandártábornok elmondta azt is, hogy "igen jó" az együttműködés a palesztin rendőrséggel a kivonulás idején. Az utóbbi napokban csupán három palesztin rakéta- vagy aknavetőtámadás történt, ami jelentős csökkenés a korábbiakhoz képest. Palesztin rendőrök az izraeli hadsereg kérésére szétoszlattak szélsőséges palesztin csoportok által szervezett felvonulásokat a telepek közelében - tette hozzá Harel.

David Welch amerikai külügyi államtitkár-helyettes kedden váratlan látogatást tett a Gázai övezetben, találkozott palesztin biztonsági tisztviselőkkel, és arra ösztökélte őket, hogy egyeztessenek és működjenek együtt az izraeli fegyveres erőkkel a kivonulás lebonyolításában. "Mondandója ez volt: döntően fontos, hogy minden biztonsági tisztviselő együtt dolgozzon, s így a kivonulás nyugodt, erőszakmentes légkörben menjen végbe" - mondta Washingtonban a külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó vezető tisztségviselője.