Több pokolgép robbant Törökországban

Vágólapra másolva!
Több pokolgép robbant hétfőn Törökországban, de a viszonylag csekély erejű detonációk nem követeltek halálos áldozatokat.
Vágólapra másolva!

Öt személy megsérült, négyen közülük az ország délkeleti részén fekvő Omerli város egyik bankfiókjának épülete mellett. A helyi rendőrség feltételezi, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) betiltott kurd szakadár szervezet tagjai helyezték el az időzített gyutaccsal ellátott robbanószerkezetet. Tűzszerészek megvizsgálták a robbanás helyszínét, és arra következtetésre jutottak, hogy a pokolgép felépítése a PKK által alkalmazott robbanószerkezetekéhez állt legközelebb. A sérültek a bank ügyfelei, akik éppen készpénzt akartak felvenni a bankfiók épületének falában elhelyezett pénzkiadó automatából.

Isztambulban is robbant egy pokolgép, egy nő sérülését okozva egy bevásárlóközpontban. Ebben az esetben nem közölte a rendőrség, kit gyanúsít a merénylettel. Egy harmadik szerkezet Sirnak tartomány Beytussebap kisvárosában röpült a levegőbe egy állami hivatal helyi épülete előtt. Abban a merényletben nem voltak sérültek, mert az éjszakai órákban lépett működésbe a szerkezet. A hivatal épületében kisebb károk keletkeztek.

A PKK éppen 21 évvel ezelőtt hajtotta végre első merényleteit. A hatóságok nem zárják ki, hogy a szervezet erről az évfordulóról "emlékezett meg" a maga módján. A kurd szakadárok az utóbbi időben felélénkítették tevékenységüket az ország délkeleti részén. 1984 óta harcolnak a török hadsereggel a délkelet-anatóliai kurd terület nagyobb önállóságáért. Mintegy 37 ezer ember vesztette életét azóta összecsapásokban és merényletekben. Törökország területén ugyanakkor több szélsőbaloldali és radikális muzulmán csoport is gyakran követ el a mostaniakhoz hasonló merényleteket.