48 gyerek is odaveszett a ciprusi gépen

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium közleménye szerint bizonyossá vált, hogy nem volt magyar utas azon a ciprusi gépen, amely vasárnap zuhant le Görögországban. A gép 121 utasa odaveszett a tragédiában, eddig 119 holttestet találtak meg.
Vágólapra másolva!

Nincs magyar áldozata a ciprusi repülőgép tegnapi görögországi tragédiájának - tudatta hétfőn a Külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint az Athénban nyilvánosságra hozott adatok szerint a 121 áldozat közül 12 görög, 108 ciprusi állampolgár, 1 fő pedig (hírek szerint az egyik pilóta) német állampolgár volt.

Eddig 119 holttestet emeltek ki a szerencsétlenül járt ciprusi gépből. A mentők megpróbálják a még hiányzó két holttestet is felkutatni az összeégett roncsokban. Prokopisz Pavlopulosz görög belügyminiszter a ciprusi illetékesekkel hétfőre virradóra tartott konzultációi után közölte: az azonosítható holttesteket egy athéni központba viszik, ahol a hozzátartozók már a nap folyamán megkezdhetik az azonosítást. A nem azonosítható földi maradványokon DNS-tesztet hajtanak végre abban a pireuszi halottasházban, ahová eredetileg valamennyi megtalált holttestet szállították.

Közben sikerült megtalálni a gép második "fekete dobozát", amely a pilóták beszélgetéseit rögzíti, de a szerencsétlenséggel kapcsolatos vizsgálat vezetője szerint a szerkezet "igen rossz állapotban" van. A másik fekete dobozt, amely a repülés adatait tartalmazza, Párizsba vitték elemzésre egy francia-görög megállapodás értelmében.

A Larnacából Athén érintésével Prágába repülő gép vasárnap déltájban zuhant le a görög főváros közelében, a 115 utas és a hat fős személyzet közül senki nem élte túl a katasztrófát. Az utasok többsége a légitársaság szerint ciprusi görög volt, köztük 48 gyermek, illetve kamasz.

A becsapódás előtt - arra gyanakszanak szakértők - a fedélzeten megszűnt az oxigénellátás: pár perccel a lezuhanás előtt ugyanis a pilóták a klímaberendezés meghibásodását jelentették az athéni irányító toronynak. Ezt követően a görög légierő két vadászgépe a levegőbe emelkedett. Vezetőik arról számoltak be rádión a toronynak, hogy a Boeing fülkéjében csak egy, már eszméletét vesztett pilóta ül. A Boeing orrában egy másik embert is láttak, aki hiábavalóan próbálkozott a gép irányításával. A hatóságok feltételezik, hogy az illető az egyik utaskísérő lehetett; a lezuhant gép orrának roncsai mellett ugyanis egy utaskísérő holtteste feküdt. A Boeing automata irányításra kapcsolva másfél óráig keringett Athén fölött, amíg ki nem fogyott belőle az üzemanyag. Ezután a főváros repülőterétől 10 kilométernyire lezuhant és teljesen kiégett.