Katonák ezreit vetik be a telepesek ellen

Vágólapra másolva!
Lezárták az izraeli hatóságok vasárnap éjszaka a Gázai övezetet az izraeli polgári személyek előtt, megkezdve ezzel az övezetben fekvő zsidó telepek felszámolását. A Gázai övezetben élő telepeseknek hétfőn kell elhagyniuk otthonaikat. A telepekről szerdáig mindenkinek távoznia kell, ezután a hadsereg erőszakkal viszi el az ellenállókat. A biztonságra izraeli és palesztin katonák ezrei vigyáznak. A legoptimistább számítások szerint is maximum a telepesek fele hagyja el önként otthonát.
Vágólapra másolva!

Sokan megadták magukat a kormány döntésének, és csomagjaikat összepakolva, otthonaikat teljesen kiürítve készülnek az indulásra. Bőröndökkel, matracokkal, székekkel megrakott utánfutókat vontató gépjárművek gördültek ki szórványosan Gus Katif telepről, és keltek át Izraelbe a Kiszufim átkelőhelyen. Dan Harel, az izraeli hadsereg gázai övezeti erőinek parancsnoka úgy vélekedett egy nyilatkozatában, hogy feltételezése szerint a gázai övezeti zsidó telepesek mintegy fele távozik önként a szerdai határidőig. Őket ideiglenes szállásokon helyezik majd el Izrael szerte.

Sokaknak azonban eszük ágában sincs önként távozni, amíg a hadsereg erőszakkal nem teszi ki őket, addig maradnak. A törvény szerint vasárnap éjfélig kell kiüríteni a telepeket, azonban a katonákat csak szerdán vetik be. A kiürítés ellenzékének leghangosabb csoportja, a Nemzeti Otthon elnevezésű radikális mozgalom azt javasolta az ellenszegülő telepeseknek és Izraelből odaérkezett támogatóiknak, hogy autóikkal, testükkel állják el a kivezető utakat, torlaszolják el házaik bejáratát a kitelepítési parancsot végrehajtani akaró izraeli katonák előtt; önmagukat kötözzék bútoraikhoz, házuk kerítéséhez. Ha erővel begyömöszölik őket buszokba, verjék ki az ablakokat, és azokon át ugorjanak ki a járművekből.

Fotó: EPA
A katonák már elfoglalták pozícióikat

Izraeli és palesztin katonák ezrei foglalták el pozícióikat az övezetben, arra készülve, hogy a telepesek nem adják meg magukat. Lezártk a Gázai övezet felé vezető utakat, hogy meggátolják a kitelepítést meghiúsítani kívánó zsidó radikálisok további beözönlését a telepekre Izrael más részeiből. Izraeli médiajelentések szerint a kitelepülésre vonatkozó rendelettel dacoló telepesek elhatározták: lezárják a telepek kapuit, és bezárják házaikat azon izraeli katonák előtt, akik parancsot kaptak, hogy járják végig hétfőn a kiürítendő telepeket, és figyelmeztessék a lakosokat, hogy legkésőbb szerdáig távozniuk kell.

Az izraeli hatóságok mintegy 50 ezer rendőrt és katonát tartanak készenlétben a kitelepítés végrehajtására. Az izraeli hadsereg és a Palesztin Hatóság illetékesei között létrejött egyezség értelmében a palesztin biztonsági erők 7500 tagját is kivezényelték az erődített zsidó telepek közelében lévő őrhelyekre. Fő feladatuk megakadályozni, hogy fegyveres palesztin radikálisok támadást intézzenek a kivonuló zsidó telepesek vagy a kivonulási utasításnak érvényt szerző izraeli katonák ellen. További feladatuk meggátolni, hogy a Gázai övezet palesztin lakosságának egyes csoportjai beözönöljenek a kiürülő telepekre, és magukhoz ragadják a távozó telepesek esetleg ott maradó javait, vagy önkényesen házhelyet, földet foglaljanak maguknak.