Megzavarták az életfogytiglanra ítélt SS-százados nyaralását

Vágólapra másolva!
Félbeszakította nyaralását pénteken Erich Priebke, az életfogytiglanra ítélt egykori SS-százados, aki az észak-olaszországi Lago Maggiore partján pihengetett bírói engedéllyel, de közfelháborodásra.
Vágólapra másolva!

A "római hóhérnak" is nevezett 92 éves férfi távozott Cardana di Besozzóból, ahol egy barátja villájában töltötte az időt, rendőri őrizet alatt. "Nyilvánvaló, hogy örülünk Priebke távozásának, és őszintén reméljük, hogy soha nem tér vissza" - mondta egy helyi baloldali politikus.

Priebkét Argentína adta ki Olaszországnak, ahol 1998-ban életfogytiglani börtönre ítélték bűnrészességért 335 olasz túsz kivégzésében. Egy évvel később korára és egészségi állapotára tekintettel a bíróság engedélyezte, hogy házi őrizetben töltse büntetését. E héten pedig egy bíró engedélyt adott neki, hogy elhagyja állandó lakóhelyét, és őrizet alatt a tóparti villába menjen.

Forrás: EPA
Erich Priebke

Ellenzéki politikusok, a város lakói és zsidó szervezetek élesen tiltakoztak, de a hatóságok nem tehettek semmit a bírói engedély ellen. A Simon Wiesenthal Központ szerint "ha a bűneit meg nem bánó tömeggyilkos" környezetváltozást akar, menjen és aludjon az Ardeai-barlangokba, ahol a túszokat kivégezték.

A bíró azzal védekezett, hogy ő egyszerűen csak megváltoztatta a házi őrizet helyszínét. Priebke végül önként távozott Besozzóból.