A CIA szerint nem volt túszejtő az új iráni elnök

Vágólapra másolva!
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy titkos jelentésében megállapítja: az új iráni elnök valószínűleg nem vett részt 1979-ben a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalásában és a túszejtésben.
Vágólapra másolva!

Nevük elhallgatását kérő amerikai kormánytisztviselők pénteken a CNN hírtelevízióval közölték: a CIA vizsgálatot folytatott az ügyben, aminek eredményeképpen "viszonylagos bizonyossággal" az állapítható meg, hogy Mahmúd Ahmadinezsád nem volt a túszejtők között.

Washington korábbi közlése szerint Ahmadinezsád vezette azt a diákcsoportot, amely 1979-ben megszervezte a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalását. Az 52 egykori egykori túsz közül hatan - miután a televízióban tanúi voltak annak, ahogy Ahmadinezsád választási győzelmét ünnepelte - azt állították, saját szemükkel látták őt 26 évvel ezelőtt a túszejtő diákcsoportban.

Ahmadinezsád - akinek a hivatalos önéletrajzában az szerepel, hogy tagja volt a szóban forgó diákcsoportnak - tagadja, hogy a követségfoglalásban részt vett volna. A washingtoni külügyminisztérium interjúk sorozatát készítette el az utóbbi hetekben, és kiderült: a legtöbb volt amerikai túsz nem emlékszik Ahmadinezsádra.

Az 1979. november 4-én kezdődött követségfoglalási akció 444 napig tartott. Előzőleg több megmozdulás történt, a tömegek azt követelték Washingtontól, hogy adja ki Teheránnak az iszlám forradalom által 11 hónappal azelőtt megbuktatott Mohamed Reza Pahlavi iráni sahot, aki akkor éppen New Yorkban volt rákkezelésen. A túszejtő akció során egy sikertelen menekítési kísérletben nyolc amerikai katona meghalt.

George Bush amerikai elnök csütörtökön közölte: az iráni elnök megkapja az amerikai beutazási vízumot, hogy részt vehessen New Yorkban az ENSZ szeptemberi közgyűlésén. A hét elején a washingtoni külügyminisztérium még úgy foglalt állást: mérlegelik, hogy esetleg megtagadják tőle a vízumot. Bush csütörtökön azt mondta, egyelőre nem tisztázódott, milyen szerepet játszott az iráni elnök a 26 évvel ezelőtti teheráni túszejtésben.