200 ezren tüntettek a gázai kivonulás ellen

Vágólapra másolva!
Közel 200 ezren tüntettek Tel-Avivban a tervezett gázai kivonulás ellen. A szervezők arra biztatták a tiltakozókat, hogy lepjék el a dél-izraeli városokat, és ott feküdjenek a földre. A tervek szerint augusztus 17-én kezdődik meg a 21 gázai zsidó telep felszámolása. A kiürítés ellen főként a szélsőjobboldali és fanatikus vallási csoportok tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Legalább kétszázezren tüntettek csütörtök este Tel-Avivban a tervezett gázai kivonulás ellen. Ben Cvi Liberman, a gázai és ciszjordániai telepesek tanácsának (JESA) elnöke felszólította a megmozdulás résztvevőit, hogy szálljanak szembe a zsidó telepek kiürítésével.

A szervezők által 250 ezer fősre becsült tömeg a Jichák Rabin téren narancsszínű léggömbökkel, pólókkal, szalagokkal fejezte ki szolidaritását a telepesekkel. A narancssárga szín itt is - akárcsak Ukrajnában - az ellenállás jelképe lett. A tüntetés szervezői arra biztatták a kivonulás ellenzőit, hogy utazzanak a dél-izraeli városokba, árasszák el az utcákat és feküdjenek a földre. Onnan pedig ne mozduljanak el, amíg nem írnak ki új választásokat.

Az izraeli kormány a tervek szerint augusztus 17-től kezdené a 21 gázai övezeti zsidó telep felszámolását, négy ciszjordániai telep kiürítését pedig szeptemberre ütemezték be. A gázai és ciszjordániai kivonulást Izraelben heves tiltakozások kísérik. Az ellenzők általában tízezres menetekkel, élőláncokkal tiltakoznak. Az izraeli kormány komoly biztonsági intézkedéseket vezetett be, és igyekszik elrettenteni az ellenállókat: azok, akik nem hajlandók önként elhagyni a telepeket, csak jelentősen csökkentett kárpótlást kapnak a kiköltözésért, sőt akár még pert is indítanak ellenük.

Főként a szélsőjobboldali és fanatikus vallási csoportok körében népszerűtlen a kivonulás, amelyet a közvélemény-kutatások szerint az izraeli lakosság csekély többséggel támogat. Az ellenzők egyebek mellett vallási okkal támasztják alá meggyőződésüket, e szerint az Úr egyik legfontosabb parancsolata, hogy Izrael földje mindenestül a zsidóké, és semmiféle kormánynak nincs joga, hogy lemondjon erről az elvitathatatlan jogról. A tervet katonai szempontból ellenzők szerint Izrael védelme katasztrofális csapást szenved. Nem csak azért, mert nem lesz lehetőség arra, hogy megelőzzék a rakéták Gázai övezetből való indítását, hanem mert a terv komoly erkölcsi sikert jelent majd a Hamásznak és más fegyveres palesztin szervezetnek.

[origo]/MTI