Házasságtörés miatt rúgtak ki egy négycsillagos tábornokot

Vágólapra másolva!
Házasságtörés miatt felmentették beosztásából az amerikai hadsereg egy főparancsnokát; ilyen magas rangú, négycsillagos tábornok elbocsátására minden évtizedben talán egy-két példa akad - jelentette az NBC hírtelevízió szerdán.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjazásához közeledő 52 éves Kevin Byrnes tábornokot, az úgynevezett amerikai kiképző- és doktrínaparancsnokság vezetőjét, Peter Schoomaker vezérezredes, a szárazföldi haderő vezérkari főnöke menesztette. A hadsereg nem közölte a felmentés indokát, de egy nevének elhallgatását kérő magas rangú tiszt közölte, házasságtörésről volt szó.

Az amerikai hadseregben nem ritkák a különböző fegyelmi intézkedések, akár még a tisztekkel szemben is, de Pamela Hart szóvivő szerint négycsillagos tábornok elbocsátására a közelmúltban nem volt példa.

Az amerikai hadseregben összesen 11 négycsillagos tábornok szolgál, Byrnes - aki 1969-ben alhadnagyként kezdte a hadseregben pályafutását, a vietnami háborúban is szolgált - a harmadik volt közöttük rangidősség szerint. Byrnes 2002 óta felügyelte a hadsereg kiképző programjait, valamint a háborúk megvívásával kapcsolatos irányelvek fejlesztését.

A hadsereg szűkszavú, magyarázat nélküli közleménye után Donald Rumsfeld védelmi miniszter is csak annyit mondott az ügyről, hogy az esetet megfelelő szinten kezelik, és nem akar állást foglalni. Egyes értesülések szerint az ügyben a védelmi minisztérium főfelügyelője vezette a vizsgálatot és az eredmények alapján a hadsereg felső vezetése dönt az esetleges további lépésekről.

A válófélben lévő, felmentett tábornok ismerősei megdöbbentek a döntés nyomán - írta a The Washington Times, amely szerint Byrnes tábornokért sok beosztottja tűzbe tenné a kezét, akkor is kiálltak mellette, amikor Rumsfeld 2002-ben véget akart vetni pályafutásának. A tárca vezetőjét akkor az bosszantotta fel, hogy Byrnes felemelte a szavát a létszámcsökkentési tervek miatt.

Az amerikai hadseregben 1990 óta két négycsillagos tábornokot mentettek fel beosztásából. Michael Dugant, a légierő vezérkari főnökétől 1990-ben vált meg a Pentagon, illetve idősebb George Bush elnök, amiért nyíltan bírálta az öbölháborús terveket, Irak bombázását. Richard Macke tengernagyot a Csendes-óceáni flotta parancsnoki tisztéből mentették fel 1995-ben azon megjegyzéseiért, amelyeket azzal kapcsolatban tett, hogy amerikai tengerészek megerőszakoltak egy 12 éves japán kislányt. Korábban Harry Truman elnök a legendás, lobbanékony természetű Douglas MacArthur ötcsillagos tábornokot menesztette 1951-ben a koreai háborúval kapcsolatos nézeteltérésük miatt.