Elhunyt Peter Jennings

Vágólapra másolva!
Hatvanhét éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás hírműsorvezetője; Washington két vezető lapja címoldalas méltató cikkben vett búcsút az újságírótól, aki negyven év óta szinte minden este feltűnt az amerikai tévék képernyőjén.
Vágólapra másolva!

A kanadai, torontói születésű Jennings 22 éven át vezette az ABC 15 perces esti világhíradóját New Yorkból, idén április 5. óta azonban már nem mondta a híreket: akkor vált ismertté, hogy tüdőrákja van. A betegség vasárnap éjjel okozta halálát. Korábban, húsz éven át erős dohányos volt.

A "világ hangjának" nevezte őt a The Washinton Post; szépen fogalmazott körmondatai, a világot értő-magyarázó beszámolói, a tényekhez ragaszkodó hírei az utóbbi két évtizedben a legnépszerűbb televíziós személyiségek sorába emelték.

A The New York Times azt írta, halálával lezárult a nagy híradós személyiségek korszaka, miután a "nagy hármas" másik két tagja - Tom Brokaw (NBC) és Dan Rather (CBS) - már korábban távozott a képernyőkről. Két évtizeden át e hármas adott jelentőséget és súlyt a világ eseményeinek az amerikai tévénézők számára.

Az 1938-as születésű Peter Jennings 1964-ben költözött az Egyesült Államokba, s 26 évesen azonnal az ABC sztárriporterévé vált. Közel-Kelet-szakértőként mutatkozott be, majd bejárta az egész világot, szinte minden fontos eseményen és helyszínen jelen volt, minden fővárosból és háborús zónából tudósított. A 2001. szeptember 11-i, Amerikát ért terrortámadások után percekkel a képernyőn volt, és 12 órán folyamatosan tudósított. Azon a héten hatvan órán át közvetítette, magyarázta az eseményeket.

"Nem vettem beszédórákat. Az ABC volt az iskolám, ott nevelkedtem. Az ABC juttatott el a világ minden pontjára, és munkámért tisztességesen meg is fizetett" - mondta egyszer magáról a neves műsorvezető, akinek élete összefonódott a hírcsatornával. Az ABC-t hatalmas reklámbevételhez juttató Jennings fizetése hatalmas népszerűségéhez volt fogható, az utóbbi időben évente mintegy tízmillió dollárt keresett - írta a Post.

Érdekes módon az amerikai állampolgárságot csak 39 évvel Kanada elhagyása után, 2003-ban kapta meg.