Irán két napon belül felújítja az urándúsítást

Vágólapra másolva!
Irán két napon belül felújítja nukleáris tevékenységét - jelentette ki csütörtökön teheráni televíziós nyilatkozatában Hoszein Muszavian iráni diplomata. Az EU az országgal folytatott gazdasági és politikai tárgyalások megszakításával próbál nyomást gyakorolni Teheránra, hogy álljon el szándékától.
Vágólapra másolva!

Muszavian, aki az Európai Unióval tárgyaló iráni küldöttség szóvivője, közölte, hogy a szóban forgó nukleáris tevékenység felújítására a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében kerül sor az iszfaháni uránátalakító létesítményben. Muszavian szerint iráni technikusok legkésőbb hétfőig kinyitják az iszfaháni uránátalakító üzemet.

Irán távozó főtárgyalója, Haszan Rohani a német, a francia és a brit kormánynak küldött levelében ugyancsak megerősítette: Teherán eltökélt arra, hogy folytassa nukleáris programját. A levélben - amelyből néhány részletet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Teheránban - Rohani nem említette konkrétan sem a tervezett uránátalakító tevékenység felújítását, sem pedig az iszfaháni létesítményben folytatott munka újraindítását. Hozzátette ugyanakkor: Iránnak szándéka, hogy nukleáris programját "átlátható módon és a kölcsönös bizalom" keretei között folytassa. Utalt arra, hogy erre vonatkozóan garanciákat kívánnak adni a NAÜ-nek. "De a másik féltől is rugalmasságot várunk" - írta a levélben Rohani, aki értesülések szerint az Európai Unióra (EU) célzott.

Nem sokkal a teheráni bejelentés után az Európai Unió vezető diplomatái indítványozták a NAÜ mielőbbi, rendkívüli ülésének összehívását. A NAÜ kormányzótanácsa a tervek szerint jövő kedden ül össze. A tanácskozás célja diplomaták szerint az, hogy nyomást gyakoroljanak Teheránra az uránátalakító tevékenység beszüntetése érdekében.

Az EU a hét elején az Iránnal tervezett átfogó politikai és gazdasági megállapodásról folytatott tárgyalások megszakításával fenyegette meg Teheránt, amennyiben Irán üzembe helyezi az iszfaháni uránátalakító létesítményt.