Ítéletidő tombolt Európa egyes részein

Vágólapra másolva!
Két ember életét vesztette, több tucat megsérült szombatra virradóra a Németország felett tomboló orkánerejű szélben és zivatarokban a hatóságok közlése szerint. Csehországban és Lengyelországban villámlás ölt meg két embert. A heves esőzések Hollandia egyes körzeteiben is áradásokat okoztak.
Vágólapra másolva!

Bajorországban kidőlt fák egy férfit megöltek, egy fiatal lányt megsebesítettek. Baden-Württemberg tartományban egy férfi gépkocsijában halt szörnyet, amikor a zivatarban elveszített az autó fölött az ellenőrzést.

A gyorsasági motoros világbajnokság németországi nagydíjának helyszínén, a Sachsenringen 41 személyt sebesítettek meg a szél által szétszaggatott sátrak darabjai. A szél fákat és villanyoszlopokat is kicsavart.

Karlsruhéban három férfi sérült meg az orkánerejű szélben. Szászországban óránkénti 191 kilométeres erejű szelet mértek Zinnwald-Georgenfeldben. A fekete-erdei Münstertalban minitornádó végzett pusztítást több mint ötven lakóházban. 14 épület súlyos károkat szenvedett.

Egyes körzetekben, például Észak-Rajna-Wesztfáliában két óra alatt az egy hónapi csapadékmennyiségnek megfelelő eső hullott. A meteorológiai szolgálat Németország-szerte 104 ezer villámcsapást regisztrált hat óra alatt.

A Csehország északi és nyugati részén átsöpört zivatarokban szombatra virradóra életét vesztette egy férfi - jelentette a cseh rádió. A férfit egy villámcsapás által sújtott fa nyomta agyon a Prágától 90 kilométerre fekvő Litvinov városában. A vasúti sínekre kidőlt fák miatt két személyvonat is kisiklott szombaton, szerencsére senki nem sérült meg.

A lengyelországi Lódzban is villámcsapás ölt meg egy 53 éves férfit péntek este. A zord időben országszerte mintegy 20 ember megsérült.

Hollandiából is heves esőzésről számoltak be a hatóságok. A német határ menti Limburg megyében illetve Észak-Brabantban szintén egy egész hónapnyi csapadék hullott le néhány óra alatt. A heves zivatarok és a szél leszaggatták egy iskola tetejét, elárasztották a közúti alagutakat, áradásokat okoztak a belga-holland határtérségben is.

Eközben Ukrajnában melegrekordokat dönt a júliusi hőség: Kijevben és Lembergben 38 fokos rekord meleg van, Odesszában 45 fokot mértek. A forró levegőben az egész fekete-tengeri térség fuldoklik, országosan 35 foknál sehol nem mérnek alacsonyabb hőmérsékletet napközben - közölte az ukrán meteorológiai szolgálat.

A hőség miatt nagyon sok közúti balesetről számolt be az ukrán útinform. Az elmúlt napokban minden 16. percben történt egy baleset az országban, és minden két órában életét vesztette egy személy. Az elmúlt napok szomorú rekordja, hogy 32 ember halt meg közúti balesetekben.