Börtönbe vonult a macedóniai szerb érsek

Vágólapra másolva!
Megkezdte másfél éves börtönbüntetését kedden a szerb pravoszláv egyház macedóniai érsekségének vezetője. Jovan érseket vallási és nemzeti gyűlöletkeltés címén ítélték el. Az érsek ellen a macedón ortodox egyház tett feljelentést, de bepanaszolták a rendőrségen szomszédai is, mert misézett saját otthonában.
Vágólapra másolva!

A bitolai fellebbviteli bíróság hétfőn elutasította fellebbezését, így Jovan érsek kedden bevonult a szkopjei Indrizevo börtönbe. A B-92 belgrádi rádióadónak úgy nyilatkozott: nem bűnöző, hogy bujkáljon.

Jovan börtönbüntetése csak egy mozzanat a szerb ortodox (SPC) és a macedón ortodox (MPC) egyház több évtizedes vitájában, amely miatt régóta békétlen a viszony Szkopje és Belgrád között. Az ötvenes évek elejétől az MPC autonómiát élvezett az SPC-n belül, majd 1967-ben autokefál (önálló) egyházzá kiáltotta ki magát, amit egyetlen görögkeleti egyház sem ismert el máig sem. A vita tavalyelőtt májusban különféle hatósági kényszerintézkedésekkel tarkított viszállyá terebélyesedett, miután az SPC úgy döntött, hogy "megújítja" ohridi érsekségét.

Jovan érsek júniusban, az elsőfokú ítélet megerősítése után úgy nyilatkozott: készségesen bevonul a börtönbe. "Ha elődeim szenvedhettek hitükért, egy kicsit én is szenvedhetek..." - mondta.