Negyven rendőr sebesült meg Észak-Írországban

Vágólapra másolva!
Negyven rendőrt és két újságírót sebesítettek meg kedden harcias észak-írországi katolikusok, akiket feldühített a legnagyobb helyi protestáns szervezet, az Orániai Rend hagyományos felvonulása.
Vágólapra másolva!

A tiltakozók házi készítésű gránátokkal, benzines palackokkal és más eszközökkel támadtak a rendőrökre, akiket azért vezényeltek ki, hogy biztosítsák a Belfasttól északra lévő Ardoyne-ban, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik fellegvárában rendezett, a katolikusok által provokatívnak érzett felvonulást. A rendőrök - két vízágyút is bevetve - eltávolították a demonstráció útvonaláról a tiltakozó katolikusokat, akik között ott volt Gerry Adams, az IRA politikai szervezetének tekintett Sinn Fein párt vezetője is.

Katolikus fiatalok Londonderryben, Észak-Írország második legnagyobb, katolikus túlsúlyú városában is rátámadtak a protestánsok felvonulását biztosító rendőrökre, de ott nem voltak áldozatok. A katolikus vezetők több mint egy évtized után először hozzájárulásukat adták a városközpontot is érintő demonstrációhoz, de a rendbontó fiatalok figyelmen kívül hagyták nyugalomra intő felszólításukat.

A katolikus Dunloy faluban, amelynek lakói személygépkocsikból és teherautóból torlaszt rögtönöztek, s elé ültek az úttestre, hogy feltartóztassák a protestáns menetet, csak a Sinn Fein vezetőinek közbelépésével sikerült elkerülni az erőszak kirobbanását.

Az Orániai Rend minden év július 12-én felvonulásokkal emlékszik meg az 1690-es észak-írországi katolikus lázadás felszámolásáról, s menetei a katolikus negyedeket is érintik, amelyek lakói ezt kihívásnak tekintik. A kilencvenes években sok súlyos utcai zavargás okozóivá váltak a felvonulások, mígnem a brit hatóságok elkezdték korlátozni a leginkább katolikusbosszantó meneteket.