Tizenhárom halottja van az európai viharoknak

Vágólapra másolva!
Emberéletet is követeltek azok a viharok, amelyek hétfőn tomboltak több európai országban. Bulgária északkeleti részén szükségállapotot léptettek életbe, ahol a több napja tartó viharnak öt halálos áldozata volt, Románia déli részén pedig nyolc emberéletet követelt az ítéletidő. Ugyancsak erős vihar pusztított Svájcban, Franciaországban és Belgiumban.
Vágólapra másolva!

A három napja tartó felhőszakadás következtében a bulgáriai Sumen, Targoviste, valamint Popovo térségében több helyen átszakadtak a gátak. Mintegy húsz település maradt áram nélkül Targoviste térségében, ahol lakóházakat és 25 hidat tett tönkre az ár. Az ország északkeleti részén az áradások miatt szünetel a vasúti közlekedés. Az ítéletidőben öten haltak meg: egy 83 éves férfi vízbe fulladt, négyen pedig villámcsapás következtében vesztették életüket szombaton.

Nyolc emberéletet követelt az ítéletidő Románia déli vidékein. A napok óta tomboló zivatarok, özönvízszerű esőzések nyomán keletkezett árvizekben mintegy száz falu és város, sok tízezer hektár szántóföld került víz alá. Települések tucatjai maradtak áram és ivóvíz nélkül, országutak kerültek víz alá, mintegy ötezer hektáron elpusztította a termést az ár. A katasztrófaelhárító különítményekben a román belügyminisztérium egységeihez tartozó mintegy ezer csendőr, határőr, rendőr segédkezik a hatóságoknak a mentésében. A román tengerpart közelében pedig pusztított a Fekete-tengeren.

Svájc felett is viharok tomboltak hétfőn. A szél helyenként elérte az óránként 116 kilométeres sebességet. Franciaország északi részén, Arrasnál a heves viharok miatt több kempingből ki kellett költöztetni a nyaralókat. Lille közelében időlegesen járhatatlanná váltak az utak és a vasútvonalak. Belgiumban több falut elöntött a víz. A heves esőzések főként Flandria nyugati részén okoztak áradásokat.