Orosz diplomatáknak dolgozó kerítőnőt ítéltek el Helsinkiben

Vágólapra másolva!
Orosz diplomatákkal kapcsolatban álló kerítőnőt ítéltek két év és három hónapi szabadságvesztésre és több mint 170 ezer euró pénzbüntetésre csütörtökön Helsinkiben.
Vágólapra másolva!

A vád szerint az orosz állampolgárságú, 42 éves Tatyjana Viitanen prostituálthálózatot épített ki, amelynek tagjai a finnországi orosz kereskedelmi képviselet lakásaiban nyújtották szolgáltatásaikat. Bűnösnek találták kerítő tevékenységért, illetve ennek minősített esetéért - jelentette a helyi média. Finnországban a prostitúciót nem büntetik, de a kerítést igen. Az elkövetett bűncselekményekért négy hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni az országban. Viitanen fellebbezett az ítélet ellen.

A per tárgyalásain nem volt jelen az a két orosz diplomata, aki a nyomozóhatóság szerint lakbér címen beszedte a prostituáltak bevételének egy részét. Mentelmi jogukat kihasználva Moszkva már korábban hazahívta őket. A vád szerint a prostituálthálózat nyolc-tíz lakásban működött 2002 és 2004 között, főleg orosz prostituáltak részvételével. Oroszország helsinki nagykövetségének internetes honlapja szerint a külképviselet által használt néhány lakást valóban "használták bűncselekményekhez - ami sajnálatos -, de a nagykövetségnek nincs köze a prostitúcióhoz".

Az orosz vezetés a hidegháború vége után hazahívta helsinki diplomáciai testületének egy részét, így a finn fővárosban számos iroda és lakás üresen maradt, amelyektől azonban nem váltak meg.