Kommunista utódpárt nyert Bulgáriában

Vágólapra másolva!
A bolgár parlamenti választásokon az exit poll-adatok szerint az egykori kommunista párt utódpártja, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt szerepelt a legjobban, a szavazatok 30,7-32,1 százalékát szerezte meg. Az eddigi kormánypárt, Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök Nemzeti Mozgalma kénytelen beérni a szavazatok 19,5-21,1 százalékával.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) szombaton bejelentette, hogy győzelmet aratott a parlamenti választásokon az eddig kormányzó jobbközép Nemzeti Mozgalom felett. "Megszereztük a legtöbb választó bizalmát" - közölte a szófiai kultúrpalotában rendezett nemzetközi sajtóértekezleten Szergej Sztanisev, a párt vezetője. Az egykori kommunista párt utódpártja a különböző exit poll-adatok szerint a szavazatok 30,7-32,1 százalékát nyerte el, míg az eddigi kormánypárt, Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök Nemzeti Mozgalma kénytelen beérni a szavazatok 19,5-21,1 százalékával.

Rumen Petkov, a BSZP elnökhelyettese szerint az eredmény nem kielégítő. Ha ugyanis ezek az adatok megerősítést nyernek, a bolgár szocialisták nem lesznek képesek önállóan kormányt alakítani, s koalícióra kényszerülnek valamelyik párttal. Elemzők szerint balközép koalíció jön majd létre, a legvalószínűbb koalíciós társ pedig a török kisebbség pártja, az eddigi kormánykoalíció részét képező Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért. Az új koalícióhoz csatlakozhat még néhány képviselő más pártokból is.

A szocialisták nem zárták ki a nagykoalíció lehetőségét sem az eddigi kormánypártok részvételével, de Szakszkoburggotszki már korábban világossá tette, hogy nem csatlakozik olyan koalícióhoz, amelynek nem ő a vezetője. Elemzők azonban azt is lehetségesnek tartják, hogy pártja más szerepet - például az államelnöki tisztséget - talál a jelenlegi miniszterelnök számára, és valaki más lép a helyébe.

Bolgár politikusok körében nagy nyugtalanságot váltott ki,hogy meglepően jól szerepelt a választásokon, és az első előrejelzések szerint 7-8 százalékos eredményt ért el a szélsőségesen nacionalista Roham párt, amely ezzel 20 helyet szerezhet a 240 tagú bolgár parlamentben.