Az Európai Bizottság figyeli a vajdasági történéseket

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság tisztában van mindazzal, ami a Vajdaságban történik, és nyomon követi az ottani eseményeket - állította Olli Rehn, a testület nyugat-balkáni politikáért is felelős tagja az Európai Parlament külügyi bizottságának keddi brüsszeli meghallgatásán Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) kérdésére válaszolva, a képviselő asszony közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Gál Kinga a bővítési biztoshoz intézett felszólalásában arra mutatott rá, hogy miközben az EU konszolidált helyzet létrejöttében érdekelt Szerbiában, a Vajdaságban újabb incidensek történnek. Ismét fiatal magyarokat bántalmaztak, falfirkák jelentek meg, és mindezek nagyobb következmény nélkül maradnak. Vajdasági magyar vezetők - köztük Kasza József és Ágoston Gabriella - ellen pedig sorozatban indulnak meg az eljárások.

Rehn egyebek között elmondta: Brüsszelben fontosnak tartják, hogy a kisebbségi jogok Szerbiában megfelelő védelmet kapjanak, a következő időszakban ez kulcsa lesz a bővítéssel kapcsolatos politikának is. Lépéseket tesz a bizottság szükség esetén azért is, hogy a hatóságok ne hagyják következmények nélkül az eseményeket.

A biztos a magyar képviselő beszámolója szerint kiemelten hangsúlyozta az oktatás szerepét is, emlékeztetve arra, hogy az incidensek fiatalok körében történtek. Úgy vélte, a következő években főleg az oktatás hozhat változást a helyzetben. Rámutatott Rehn arra a szerepre is, amelyet az unió játszhat az oktatás és a nemzetiségek közötti párbeszéd segítésében.