A szerbiai parlament nem ítélte el a srebrenicai tömeggyilkosságot

Vágólapra másolva!
A srebrenicai tömegmészárlás eltérő megítélése miatt többnapi egyeztetés után teljes fiaskót szenvedtek a szerbiai parlamenti pártok abbéli szándékukban, hogy közös nyilatkozatban ítéljék el a délszláv konfliktusok idején elkövetett háborús bűntényeket.
Vágólapra másolva!

Az egyeztetés szomorú apropóját egy, a srebrenicai kivégzést megörökítő videofelvétel adta, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszéken mutattak be Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök perében. A felvétel bejárta a szerbiai és a világsajtót, nyolc szerbiai nem kormányzati szervezet pedig ismételten követelte a törvényhozástól, hogy a parlament még a tömegmészárlás idei, július 11-i tizedik évfordulója előtt ítélje el a bűntényt.

A G17 Plus kormánypárthoz tartozó parlamenti elnök, Predrag Markovic szinte azonnal elutasította a javaslatot azzal a magyarázattal, hogy a törvényhozás nem foglalkozhat egy konkrét bűnténnyel, különösen nem, ha az egy másik ország területén történt. A pártok közötti egyeztetés csaknem egy héten át tartott, a demokratikus táborba sorolt kormánypártok - egy kivételével - Markovic álláspontját osztották, miszerint a nyilatkozatban az elmúlt évtized összes háborús bűntényét el kell ítélni, és ezek között kell említést tenni a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai "vérengzésről", vagyis nem népirtásról, amely minősítést a hágai törvényszék adta a kelet-boszniai tragédiának.

Belgrádi elemzők éltek a gyanúperrel, hogy e pártok behódoltak a volt rezsim pártjainak, a kormányt ellenzékből támogató Szerbiai Szocialista Pártnak és a legnagyobb frakcióval rendelkező Szerb Radikális Pártnak, amelyek hallani sem akartak arról, hogy a parlament "kivételezzen" a srebrenicai mészárlással.

A különálló srebrenicai nyilatkozat elfogadását a Boris Tadic szerb elnök vezette ellenzéki Demokrata Párt és Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter kormányzó Szerb Megújhodási Mozgalma szorgalmazta. Keddre azonban végleg kiderült, hogy az egyeztető folyamat zsákutcába került, és emiatt egyáltalán nem kerül napirendre semmilyen nyilatkozat. A házelnök ezt saját vereségének és szégyenének könyvelte el, a parlamenti pártok között pedig azonnal megindult az egymásra mutogatás a balsiker miatt. Mindnyájan bejelentették, hogy saját pártnyilatkozatot tesznek a háborús bűntényekről.

Egyes vélemények szerint Predrag Markovic akkor fog igazán szégyenkezni, miután elítéli a srebrenicai mészárlást Montenegró parlamentje, amely erre már ígéretet tett. Ráadásul a vajdasági törvényhozás beharangozta, hogy a köztársasági parlament kudarca esetén a tartományi képviselőház fogja elítélni a srebrenicai öldöklést.