Véres merényletsorozat Irakban

Vágólapra másolva!
Lassan már számolni sem lehet, hogy hány halálos merénylet történt szombaton Irakban. Az áldozatok száma a százhoz közelít, akik között megtalálható kommandós parancsnok, iraki munkások, biztonsági őrök és civilek is.
Vágólapra másolva!

Szombatra virradóra gépkocsiban elhelyezett pokolgép robbant Bagdadban, az iraki főváros egyik síita kerületében. A merényletben tizenegyen vesztették életüket és 26-an megsebesültek - közölték rendőrségi és kórházi illetékesek. A hatóságok szerint egyelőre nem világos, hogy kinek szánták a pokolgépet. A gyilkos szerkezetet rejtő gépkocsi Bagdad észak-nyugati részén egy utcán parkolt egy kórház és egy étterem közelében, amikor felrobbant.

Néhány órával később aknavető-támadás érte az iraki rendőrség egyik elit alakulatának bagdadi főhadiszállását. A "Farkasdandárnak" nevezett kommandós alakulat egyik parancsnoka meghalt és további 12-en megsebesültek. Később olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint egy rendőrruhába öltözött öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a főhadiszálláson belül és a merényletben legalább 8 rendőr meghalt és több mint tucatnyian megsebesültek. A jelentésekből nem derül ki egyértelműen, hogy egy vagy két különböző merényletről volt-e szó.

A "Farkasdandárt", amely a síita vezetésű iraki belügyminisztérium közvetlen irányítása alá tartozik, szunnita vezetők több ízben is azzal vádolták, hogy elraboltak és megöltek szunnitákat, köztük vallási vezetőket. A belügyminisztérium tagadta a vádakat.Az egység az iraki lázadók elleni küzdelem egyik élcsapata, a közelmúltban az észak-iraki Moszulban, majd Bagdadban indított nagyszabású akciót a fegyveres csoportok ellen. Éppen a merénylettel egy időben jelentette be az iraki és az amerikai hadsereg támogatásával folyó "Villám" fedőnevű akció szóvivője, hogy Bagdadban és környékén szombaton hajnalban megöltek egy lázadót és letartóztattak 18 terrorista-gyanús elemet. Az al-Irakíja televíziós csatorna azt is tudni vélte, hogy a hadművelet során elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet "legveszélyesebb Bagdadban tartózkodó tagját".

Két iraki biztonsági őrt lőttek le tévedésből Bagdadban járőröző amerikai katonák. Egy amerikai szóvivő szerint gépkocsijuk túlságosan lassan közelített egy amerikai konvojhoz, és miután a figyelmeztető lövésre az irakiak lövéssel válaszoltak, tűzharc alakult ki közöttük. Közben Bagdad Dora kerületben megölték az iraki olajügyi minisztérium két alkalmazottját, egy harmadikat pedig életveszélyesen megsebesítettek.

Merénylet híre érkezett a nyugat-iraki al-Habaníjából is, ahol pokolgép robbant egy amerikai katonai bázis közelében. A terrorcselekményben legalább öt iraki meghalt és tízen megsebesültek. A dél-iraki síita szent városban, Nedzsefben egy temetőben robbantottak ismeretlen tettesek, amelynek következtében ketten meghaltak, köztük egy nyolcéves kislány.

Tizenegy iraki építőmunkást öltek meg Bagdadtól 70 kilométerre délre és további hármat megsebesítettek egy minibusz elleni támadásban. Rendőri jelentések szerint a támadók két gépkocsiból nyitottak tüzet a munkásokat szállító minibuszra.