Del Ponte javulást lát Horvátország együttműködésében

Vágólapra másolva!
Carla del Ponte, a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze csütörtökön Zágrábban közölte: jelenteni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Horvátország elkötelezte magát a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézre kerítésére, de hangsúlyozta, hogy egyelőre korai arról beszélni, hogy Zágráb teljes egészében együttműködne a Nemzetközi Törvényszékkel.
Vágólapra másolva!

- Horvátország akciótervével elkötelezte magát Gotovina felkutatására és őrizetbe vételére, és remélem, ezt meg is teszi, vagy bebizonyítja, hogy mindent megtett a megtalálása érdekében. Erről fogom június 13-án tájékoztatni az ENSZ Biztonsági Tanácsát - közölte újságírókkal az NT főügyésze, miután találkozott Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel.

A főügyész rámutatott, hogy június 13-ig még van idő tájékoztatni a kormány akciótervének megvalósításáról, de hangsúlyozta, hogy jelenleg korai arról beszélni, hogy Horvátország teljes egészében együttműködne a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Del Ponte asszony közölte: pénteken teszi közzé jelentését és nem zárta ki, hogy hasonló jelentést küld a Európai Unió külügyminisztereinek is, amennyiben erre felkérik.

Ivo Sanader elégedettségét fejezte ki a tárgyalások kapcsán és hangsúlyozta: országa eltökélt a Gotovina-ügy megoldására és az akcióterv maradéktalan megvalósítására.

Ante Gotovina tábornokot az NT a balkáni háború idején, az 1990-es évek közepén a horvát hadsereg és rendőrség parancsnokaként a Horvátország keleti részében lakó szerbek ellen elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt kívánja felelősségre vonni.