Neonáci csoportot leplezett le az izraeli rendőrség

Vágólapra másolva!
Mintegy húsz fiatalból álló neonáci csoportot leplezett le az izraeli rendőrség, a hatóságok mindazonáltal tanácstalanok a tekintetben, hogyan járjanak el velük szemben, hiszen a zsidó államban nem létezik a neonáci eszmék támogatását büntető külön törvény - jelentette kedden az izraeli sajtó.
Vágólapra másolva!

A Maariv című napilap keddi beszámolója szerint a rendőrség azután kezdett nyomozni a csoport után, hogy nemrégiben egy kábítószer-élvezet gyanújával őrizetbe vett katona karján horogkeresztes tetoválást találtak, otthonában pedig az internetről letöltött neonáci anyagokra bukkantak. A ciszjordániai Ariel településről bevonult katona kihallgatása során szerzett információk vezették a rendőrséget a most lefülelt csoport nyomára.

A szovjet utódállamokból bevándorolt fiatalokból álló csoport a gyanú szerint az interneten antiszemita jellegű beszélgetéseket folytatott, és titkos ceremóniákat tartott, amelyeken horogkeresztet és egyéb neonáci jelvényeket használtak. A lapnak nyilatkozva egy rendőrtiszt megdöbbentőnek nevezte a történteket, mondván hogy az Izraelben élő fiatalok egymás között a zsidó kiirtásáról beszélgettek.

Izraelben úgyszólván ismeretlen a neonáci tevékenység. Az országban közben egyre nő a nem zsidó - többségében az egykori Szovjetunió területéről bevándorolt - lakosok száma, akik távoli zsidó felmenőikre hivatkozva folyamodtak állampolgárságért. Felmérések szerint sokan mellőzöttnek érzik magukat az izraeli társadalom fősodrával szemben, amelynek az élete a zsidó ünnepek és hagyományok körül forog.