Madrid családon belüli erőszak miatt adott menedékjogot

Vágólapra másolva!
Családon belüli erőszak miatt kapott menekült státust Spanyolországban egy külföldi nő - jelentette be kedden José Antonio Alonso belügyminiszter. Ez az első eset Spanyolországban, hogy ilyen esetre is alkalmazták a politikai menekültekre vonatkozó törvényt.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta, hogy a meg nem nevezett közel-keleti országból származó 38 éves asszonyt erőszakkal adták férjhez, aki rosszul bánt vele, akárcsak a házastárs családja. A kétgyermekes nőnek a bántalmazások miatt súlyos pszichológiai problémái keletkeztek, és emiatt Spanyolországban több hónapon keresztül kezelés alatt állt; saját hazájában nem számíthatott semmiféle segítségre a hatóságoktól.

Alonso nem árulta el, hogy más külföldi nők is kértek-e menedékjogot Spanyolországtól a családon belüli erőszakra hivatkozva, de kijelentette, hogy a madridi kormány hasonló esetekben a jövőben is alkalmazza a menekültügyi törvényt.

Madrid saját háza táján is lesújtott a családon belüli erőszakra: a tavaly április óta hatalmon lévő szocialista kormány által elsőként keresztülvitt törvény megszigorította a vétkesek büntetését, különleges bíróságokat hozott létre és megerősítette az áldozatok védelmét.