Elhalasztották a bolgár ápolónők tárgyalását

Vágólapra másolva!
November 15-ig elhalasztották a líbiai legfelsőbb bíróság keddi bejelentése szerint a döntést, hogy elfogadják-e a halálra ítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos fellebbezését; Georgi Parvanov bolgár elnök közleményben üdvözölte a döntést, míg az Európai Unió a legjobb orvosi segítséget ajánlotta fel a beteg gyermekek gyógyítására.
Vágólapra másolva!

Georgi Parvanov bolgár elnök a múlt héten Tripoliban járt, és tárgyalt Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel az ápolónők megmentése érdekében. A bolgár államfő ellátogatott abba a kórházba, ahol a beteg gyermekeket kezelik, és találkozott az öt ápolónővel is.

A bolgár ápolónőket és a palesztin orvost azzal vádolják, hogy fertőzött vér átömlesztésével több száz líbiai gyermeket tettek AIDS-beteggé. A bíró a halasztás bejelentésekor nem bocsátkozott részletekbe. A vádlottak, akik 1999 óta börtönben vannak, ártatlanságukat hangoztatják, és azt állítják, hogy vallomásukat kínzással csikarták ki belőlük.

A bolgár államfő üdvözölte a líbiai legfelsőbb bíróság döntését, és reményét fejezte ki, hogy az megnyitja az utat az ítélet mélyreható és elfogulatlan felülvizsgálata és végeredményben az elítéltek felmentése előtt, akiknek ártatlanságáról a bolgár fél mindig is meg volt győződve.

Az Európai Unió a legkorszerűbb orvosi segítséget ajánlotta fel a HIV-vírussal fertőzött líbiai gyermekek gyógykezeléséhez, ugyanakkor felszólította Tripolit, hogy haladéktalanul engedje szabadon a bolgár ápolónőket és a palesztin orvost.

A líbiai hatóságok szerint az AIDS vírusával megfertőzött több mint 400 líbiai gyermek közül 50 már meghalt.