Politikummá vált a halálraítélt bolgár ápolónők ügye

Vágólapra másolva!
Líbiába érkezett Georgi Parvanov bolgár államfő pénteken, pár nappal azelőtt, hogy meghozzák a másodfokú ítéletet az első fokon halálra ítélt öt bolgár ápolónő ügyében.
Vágólapra másolva!

Parvanovot Mohammed Abder-Rahmán Salgam külügyminiszter és tüntetők százai fogadták Tripoliban. A tiltakozók azoknak a gyerekeknek a hozzátartozói, akiket állítólag szándékosan megfertőztek AIDS-vírussal az ápolónők és egy palesztin orvos. A tüntetők fekete zászlókat lengettek, és elhunyt gyermekeik képét mutogatták.

Parvanov látogatása valószínűleg az utolsó diplomáciai erőfeszítés a keddre kitűzött ítélethirdetés előtt. A héten már Tripoliban járt ugyanebben az ügyben Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külpolitikai biztosa is, de Moammer el-Kadhafi líbiai vezető azt mondta neki, hogy a döntés a bíróság kezében van. A bolgár elnök érkezése előtt a líbiai igazságügy-miniszter viszont úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy "ez humanitárius kérdés, amelyet nemzetközi keretek között kell rendezni, nem kétoldalú módon".

Az 1999 óta börtönben lévő ápolónők és az orvos ártatlanságukat hangoztatják, és azt mondták, hogy vallomásukat erőszakkal csikarták ki belőlük. Az Európai Unió sem fogadja el azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján Bengázi város bírósága kimondta az elsőfokú ítéletet.

A líbiai egészségügyi hatóságok közlése szerint 426 gyermek fertőződött meg egy kórházban. Az ápolónőket és a palesztin orvost kivégzőosztag elé állítják, ha a másodfokú ítélet is halál, és nem kapnak kegyelmet.