Ausztrál felháborodás egy indonéz ítélet nyomán

Vágólapra másolva!
Tiltakozási hullám söpört végig Ausztrálián pénteken azt követően, hogy egy indonéziai bíróság kábítószer csempészésért húszévi börtönbüntetésre ítélt egy 27 éves ausztrál nőt.
Vágólapra másolva!

Az ausztrálok hitetlenkedve fogadták az ítélet súlyosságát, azzal érvelve, hogy a húsz évi börtönbüntetés túlságosan kemény büntetés egy fiatal nő számára, ahhoz képest, hogy az Indonéziához tartozó Bali szigetén 2002. októberében elkövetett, és 88 ausztrál fiatal halálát okozó robbantásos merényletben részes indonéz állampolgárok közül többen ennél jóval enyhébb börtönbüntetést kaptak.

Az rádiós és televízió állomásokhoz telefonhívások ezrei érkeztek, "barbárnak", és "sértőnek" és "undorítónak" minősítve az ítéletet. Akadtak, akik a bali szigeti turistaparadicsom bojkottjára szólítottak fel. Ausztrál külügyminisztérium jelzése szerint az Ausztrália területén lévő indonézi diplomáciai érdekeltségek az ítélet kihirdetését követően több fenyegető telefonhívást is kaptak.

Forrás: EPA
Elvezetik Schapelle Corbyt

A bíróság szerint a vádlott Schapelle Corby 4,1 kilogramm marihuánát próbált becsempészni Bali szigetére, a repülőtéri hatóságok azonban felfedezték a szállítmányt, és elkobozták a kábítószert. A fiatal nő a per során egyébként mindvégig tagadta, hogy tudott volna a kábítószerről, és azt hangoztatta, hogy a csomagot valaki belecsempészte a poggyászába.