Akadozik az izraeli-palesztin párbeszéd a kivonulásról

Vágólapra másolva!
Eredmény nélkül zárult az izraeli és a palesztin belügyminiszternek a tervezett gázai övezeti izraeli kivonulással kapcsolatos hétfői tárgyalása - közölték palesztin forrásból.
Vágólapra másolva!

Saul Mofaz izraeli belügyminiszter és Naszr Juszef palesztin belügy-, és belbiztonsági ügyek minisztere Tel-Avivban tárgyalt a gázai övezeti zsidó telepek, illetve az övezetben állomásozó izraeli katonák augusztus közepén megkezdeni kívánt kivonásáról.

Mint egy neve elhallgatását kérő palesztin tisztségviselő elmondta, a találkozó semmilyen eredményt nem hozott, s az izraeli fél a megbeszélésen arra törekedett, hogy a palesztinok belső vitákba bonyolódjanak. A tisztségviselő azzal vádolta az izraeli vezetést, hogy újfent megtagadta vállalt kötelezettségei teljesítését, mindazonáltal bejelentette, hogy Mofaz és Juszef a jövő héten ismét találkozik.

Az izraeli katonai rádió Mofazhoz közel álló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli miniszter elvetette a Naszr által most első ízben bemutatott együttműködési tervet, többek között arra hivatkozva, hogy az nem kellőképpen kidolgozott. A két miniszter mindazonáltal megegyezett abban, hogy felállítanak két testületet a kivonulással kapcsolatos kétoldalú együttműködés érdekében: az egyik minisztériumi szintű szerv lesz, a másikban pedig a két fél katonai és biztonsági tisztségviselői kapnak helyet.

Mofaz egyúttal hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak fel kell gyorsítaniuk azoknak a palesztin rendőröknek a kiképzését, akiket a Gázai övezet és Ciszjordánia izraeli telepesek és katonák által kiürítendő részeibe vezényelnek majd.