A Pentagon nyomoz a Szaddámról készült fotók ügyében

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium is vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miként kerülhettek nyilvánosságra azok a fotók, amelyek a londoni The Sun és a New York-i The New York Post pénteki számában jelentek meg a megbuktatott iraki diktátorról, aki alsónadrágban, rendezetlen hajjal, borostásan látható, ruházata rendezgetése közben - közölték minisztériumi források Washingtonban.
Vágólapra másolva!

A londoni lap belső oldalakon hozott képek egyike fehér ingruhában ábrázolta Szaddám Huszeint, aki éppen nadrágját mossa kézzel. Egy másik fotó alvás közben mutatta Huszeint. A Pentagon péntek esti közlése szerint a képek nyilvánosságra hozatalát senki nem engedélyezte. Ezen túlmenően a minisztérium vizsgálatot kíván indítani annak kiderítésére is, hogy ki készítette a megjelent fotókat, amelyek sértik a genfi konvenciónak az őrizetesekkel szembeni emberséges eljárásra vonatkozó előírásait.

Előzőleg ismerté vált, hogy az Irakban lévő amerikai erők is nyomozást indítanak annak kiderítésére, ki készítette a fényképeket a bebörtönzött iraki diktátorról. A The Sun azt állította, hogy "amerikai katonai forrásoktól" szerezte a képeket. Kilátásba helyezte, hogy szombati számában újabb hasonló képeket hoz nyilvánosságra.

Az ügyben megszólalt George Bush elnök is, aki úgy ítélte meg: nem hiszi, hogy a fotók az erőszakos cselekmények fokozására késztetetik az iraki lázadókat. "Nem hiszem, hogy a képek ösztönzik a gyilkosokat" - fogalmazott az amerikai elnök.