XVI. Benedek pápa elítélte a náci népirtást

Vágólapra másolva!
Elítélte a zsidók elleni náci népirtást csütörtökön XVI. Benedek pápa. A német pápa megismételte azt a híres mondatot, amely az 1960-as években német és lengyel katolikus püspökök megbékélésekor elhangzott: "Megbocsátunk és megbocsátást kérünk".
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházfő, miután megnézte az elődjéről, II. János Pálról készült legújabb televíziós filmet - ő volt az első pápa, aki ellátogatott egy zsinagógába és egykori náci haláltábort keresett fel - leszögezte: az emberiség soha többé nem engedheti meg, hogy ilyen szörnyű bűntettek elfelejtődjenek vagy megismétlődjenek.

A 78 éves XVI. Benedek rövid ideig a nácik ifjúsági szervezete, a Hitlerjugend tagja volt, amikor ezt a német fiataloknak kötelezővé tették. De soha nem lépett be a náci pártba, és családja ellene volt Hitler rendszerének. Elődje, II. János Pál átélte Lengyelország náci megszállását, s akkor döntötte el, hogy egyházi pályára lép.

"A náci korszak megmutatta az emberi lélekben rejtőző gonoszság mélységeit" - figyelmeztetett a pápa, aki szerint minden becsületes embernek kötelessége minden tőle telhetőt megtenni, hogy ez az embertelen barbarizmus ne ismétlődhessen meg soha. Különösen fontosnak tartotta a pápa a fiatalok emlékezetét ébren tartani. Hozzátette: az egész emberiséget fenyegeti az, ha egy totalitárius rendszer eltapossa az egyént.