Vágólapra másolva!
Két apácát avattak boldoggá, első alkalommal, hogy XVI. Benedek elfoglalta a pápai trónt. A szertartást azonban - II. János Pál pápasága alatti gyakorlattól eltérően - nem a pápa, hanem egy bíboros vezette.
Vágólapra másolva!

Megtörtént XVI. Benedek pápaságának első két boldoggá avatása. Két apácát avatott boldoggá a Szent Péter-bazilikában szombaton, a pápa megbízásából José Saraiva Martins bíboros. XVI. Benedek, azzal, hogy nem személyesen irányította a ceremóniát, szakított elődje, II. János Pál szokásával. Ő ugyanis mind a szentté, mind a boldoggá avatásokat maga tartotta.

A boldoggá avatott apácák egyike, Marianne Cope Németországban született, New Yorkban nevelkedett és 1883-ban a ferences rend tagjaként Hawaiira ment, ahol leprásokat gondozott. 80 éves korában halt meg 1918-ban.

A nála egy nemzedékkel fiatalabb spanyol Ascension Nicol Goni domonkos-rendi misszionárius apácák társaságának alapításában vett részt. 1940-ben hunyt el. A múlt század legnagyobb misszionáriusainak egyikeként méltatta őt a ceremóniát vezető főpap.

José Saraiva Martins bíboros szerint a korábbi hagyományokhoz való visszatérést jelent az, hogy az egyházfő kardinálist állít maga helyett a boldoggá avatási szertartás élére, mint azt most XVI. Benedek tette. A két mostani boldoggá avatásra vonatkozó döntés még II. János Pál pápasága alatt született.