Oroszország figyelmezteti Grúziát

Vágólapra másolva!
Oroszország nem fog ölbe tett kézzel ülni, ha grúziai támaszpontjait fenyegetés éri - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az állami dumában. A közelmúltban olyan hírek röppentek fel, hogy a megüresedett orosz támaszpontokat az ország vezetése az amerikaiaknak ajánlotta fel.
Vágólapra másolva!

"Oroszország nem fog ölbe tett kézzel ülni, ha olyan lépéseket tesznek, amelyek fenyegetik bázisait, polgárainak biztonságát, nem beszélve a fegyverek illetéktelen kézbe kerülésének veszélyéről" - szögezte le Lavrov. A grúz parlament előzőleg azzal fenyegetőzött, hogy követelni fogja a tbiliszi kormánytól az orosz támaszpontok tevékenységének korlátozását (beleértve a vízumkiadás beszüntetését az orosz katonáknak), ha vasárnapig nem jön létre megállapodás kiürítésük menetrendjéről.

A grúz parlament márciusban 2006. január elsejei határidőt szabott Oroszországnak csapatainak kivonására, azzal fenyegetőzve, hogy azután "törvénytelenné" nyilvánítja a támaszpontokat. "Ha a következő napokban nincs haladás, akkor a parlament követelni fogja határozatának érvényesítését" - közölte Nino Burdzsanadze parlamenti elnök.

"Nem engedünk a zsarolásnak, a tárgyalások addig folytatódnak, amíg csak szükséges" - mondta Lavrov, megjegyezve: Oroszország ragaszkodik annak a grúz ígéretnek a jogi rögzítéséhez, hogy az egyeztetett orosz kivonulás után más országoknak sem engedi meg bázisok telepítését területén.

Lavrov óva intette Tbiliszit attól, hogy a bázistárgyalásokat oroszellenes hisztériakeltésre használja ki. Ugyanakkor rámutatott: "nem érdekünk, hogy a posztszovjet tér Oroszország és más hatalmak érdekeinek harcmezejévé változzon". Ezzel George Bush amerikai elnök tbiliszi vizitjén tett grúzbarát állásfoglalásaira utalt.

Lavrov végül kétségbe vonta a gazdasági szankciók hatásosságát, úgy vélve, hogy Oroszországnak büntetés helyett jutalmazásra kell használnia gazdasági eszközeit a posztszovjet térben. "Aki baráti kapcsolatokra törekszik velünk, az kedvezményekre számíthat. A többiekkel piaci alapon kell folytatni az együttműködést" - fejtegette.