Levizsgázott földrajzból egy francia miniszter

Vágólapra másolva!
Összekeverte Szlovákiát Horvátországgal és Litvániával Xavier Darcos, a frankofon országokkal való együttműködés francia minisztere.
Vágólapra másolva!

A Szlovákiában tartózkodó politikus csütörtökön egy rendezvényen vett részt, amelyen megállapodást írtak alá a francia PSA Peugeot Citroen járműipari cég szlovákiai autógyáráról. Darcos kijelentette, hogy az új létesítménnyel 3500 új munkahely keletkezik Horvátországban. A valóságban a francia cég éppen most fejezte be új gyárának építését a Pozsonytól nem messze fekvő Nagyszombatban (Trnava).

Nem sokkal később a miniszter a Szlovákiában élő franciák tiszteletére adott fogadáson arra akarta buzdítani honfitársait, hogy az európai alkotmányról tartandó május 29-i francia népszavazáson igennel szavazzanak. A szlovák parlamentre kellett volna hivatkoznia, amely szerdán ratifikálta az Európai Unió alkotmánytervezetét, de szerencsétlenségére a litván képviselők érdemeit magasztalta.

Nem ő az egyetlen politikus, aki hasonló hibát vétett. George Bush amerikai elnök 1999-ben, majd Silvio Berlusconi olasz kormányfő 2003-ban a szlovén kormányfőt keverte össze a szlovák miniszterelnökkel.