Tüntetőkre lőttek Afganisztánban a rendőrök

Vágólapra másolva!
Négyen meghaltak és hatvanan megsebesültek, amikor a rendőrök tüntetők közé lőttek az afganisztáni Dzsalálábádban. A tömeg eredetileg amiatt tiltakozott, hogy a guantánamói támaszponton az amerikaiak megszentségtelenítették a Koránt. A tiltakozás azonban dühöngésbe csapott át, amit csak fokoztak a leadott lövések.
Vágólapra másolva!

Négy tüntető meghalt és hatvanan megsebesültek szerdán az afganisztáni Dzsalálábádban, amikor a rendőrök tüzet nyitottak a Korán állítólagos guantánamói megszentségtelenítése miatt tiltakozó, többezres dühöngő tömegre.

A tiltakozók - szemtanúk beszámolói szerint - kormányhivatalokat gyújtottak fel, boltokat fosztottak ki, ENSZ-irodákat és diplomáciai képviseleteket támadtak meg, kövekkel dobálták meg az elhaladó amerikai katonai gépkocsioszlopokat és a helyi televízió épületét, valamint leszaggatták a Hamid Karzai afgán elnököt ábrázoló plakátokat.

Szardár Sah afgán titkosszolgálati főnök szerint a rendőrök a lövésekkel az utcákat elözönlő, tiltakozó diákokat próbálták megfékezni, de csak olajat öntöttek a tűzre. Az AP amerikai hírügynökség helyszínen tartózkodó operatőrje arról számolt be, hogy a lövöldözés után a tömeg felduzzadt, és még dühösebb lett. A tüntetés tetőfokán a diákok "halál Amerikára" és "halál Bushra" jelszavakat kezdtek kiabálni.

Afgán tisztségviselők azt állítják, hogy amerikai katonák is adtak le figyelmeztető lövéseket a levegőbe, mielőtt sietve távoztak a megmozdulás körzetéből. Az amerikai hadsereg kabuli szóvivője azt közölte, hogy nincs tudomása az incidensről.

A négy halottról Fázil Mohammed Ibrahimi, a tartományi egészségügyi hivatal vezetője, a csaknem hatvan sebesültről a dzsalálábádi közkórház helyettes vezetője tájékoztatta az újságírókat. A vallásukban sértett diákok békés tiltakozó megmozdulást tartottak a szomszédos Lagmán tartományban és a délebbre elterülő Hostban is, ami arra utal, hogy a tüntetéseket összehangolták.

A kedden kezdődött tüntetéssorozatot az a Newsweek amerikai hetilapban megjelent hír váltotta ki, hogy a guantánamói amerikai támaszpont börtöneiben a vallatók az illemhelyekre tették a Koránt, így ingerelve a muzulmán vallású gyanúsítottakat, és legalább egy esetben lehúztak egy szent könyvet a vécén. A washingtoni külügyminisztérium kedden "elítélendőnek" nevezte a Korán megszentségtelenítését.