Grúzok fogságából szabadítottak ki egy magyart

Vágólapra másolva!
Grúz zsarolók által túszul ejtett magyar műkereskedőt szabadítottak ki moszkvai rendőrök a moszkvai magyar főkonzulátus értesítése alapján - jelentették orosz tömegtájékoztató eszközök szerdán. A magyar főkonzul megerősítette, hogy csakugyan eljárt egy magyar állampolgár érdekében a múlt hét végén, továbbítva a fogva tartására vonatkozó információt a moszkvai rendőrségnek.
Vágólapra másolva!

A Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint kiszabadítottak egy 39 éves magyar műkereskedőt, akit két grúz szélhámos csalt ki Moszkvába, miután korábban üzleti partnerként csapták be. Az orosz lap úgy tudja, hogy a magyar kereskedő a németek által a második világháborúban elrabolt műtárgyak Oroszországba való visszajuttatásával foglalkozott, és éveken át együttműködött a két grúzzal, akik hivatásos festőnek, illetve műértőnek adták ki magukat. A szélhámosok átvették a magyartól a magával hozott festményeket, felbecsültették azokat, majd jóval valódi értékük alatt vásárolták meg tőle, és busás haszonnal adták tovább.

A műkereskedő azonban gyanút fogott, és beszüntette a kapcsolatot partnereivel. A két grúz elhatározta, hogy még egyszer keresnek rajta, és újra kicsalták őt azzal az ürüggyel, hogy fel akarják becsültetni egy magyar festő képét. Ezután bezárták őt egy moszkvai lakásba, és 150 ezer dolláros váltságdíjat követeltek tőle. Miután a régiségkereskedőnél nem volt ennyi készpénz, a zsarolók harmadnap megengedtek neki egy telefonhívást. A Moszkovszkij Komszomolec szerint a magyar túsz egyenesen a magyar nagykövetségre telefonált, de Szabó Endre főkonzul szerint a segélykérés közvetett úton jutott el hozzá.