Új-Zélandon bujkál Szaddám több volt beosztottja

Vágólapra másolva!
Menekültstátusért folyamodott Új-Zélandon Szaddám Huszein volt iraki diktátor egykori minisztere, miután egy ellenzéki képviselő felfedte, hogy a csendes-óceáni országban tartózkodik - közölte hétfőn a miniszter ügyvédje.
Vágólapra másolva!

Amer Mahdi Szálem Hasali a '80-as évek elején volt Irak mezőgazdasági minisztere, és az ország agrárreformjáért is felelt. Az egykori politikus ügyvédje útján közölte, hogy életveszélybe került, miután Winston Peters ellenzéki képviselő megnevezte őt. Peters nyilatkozatával illusztrálni akarta, miszerint az új-zélandi bevándorlási törvények nem teszik lehetővé, hogy megakadályozzák Szaddám Huszein volt híveinek letelepedését az országban. A képviselő megemlítette továbbá Szaddám Huszein egykori elit gárdájának több tagját, valamint egy korábbi tartományi vezetőt, akik jelenleg szintén Új-Zélandon élnek.

Hasali és felesége családjukkal együtt turistavízummal érkeztek Új-Zélandra, ezt az okmányt azonban a múlt héten visszavonta tőlük a wellingtoni kormány. Ügyvédjük szerint azért akarnak menedékjogot kérni, mert attól tartanak, hogy ha vissza kellene térniük Irakba, az életük veszélybe kerülne.