Késik az izraeli kivonulás a Gázai övezetből

Vágólapra másolva!
Augusztus 15. és 17. között kezdődik meg az izraeli kivonulás a Gázai övezetből - jelentette az izraeli állami televízió hétfőn Ariel Saron miniszterelnök közlésére hivatkozva. Az izraeli kormányfő bejelentette, hogy a tervezetthez képest három héttel elhalasztja el a kivonulás megkezdését, elkerülendő az egybeesést a július végén kezdődő zsidó gyászünneppel.
Vágólapra másolva!

- A kivonulás rögtön a tisea beav gyászünnep után, augusztus 15-én, 16-án vagy 17-én kezdődik meg; nem akarom elkötelezni magam pontos dátum mellett - mondta a miniszterelnök a zsidó állam kikiáltásának évfordulója alkalmából az izraeli televízió egyes csatornájának adott interjújában, amely hétfőn este kerül adásba. A három hétig tartó tisea beav gyászünnep két bibliai zsidó templom lerombolására való emlékezés időszaka. A vallási előírások értelmében, egyéb tilalmak mellett, a zsidók nem költözhetnek ez idő alatt új otthonba. A gyászünnep augusztus 14-én ér véget.

Eredetileg július 20-ra tervezték az izraeli kivonulás megkezdését a Gázai övezet huszonegy és Ciszjordánia négy zsidó telepéről. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter hétfőn ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Izrael felülvizsgálhatja döntését a Gázai övezetből való kivonulásról, ha a Hamász radikális palesztin szervezet arat győzelmet a július 17-én esedékes palesztin törvényhozási választásokon.

Salom kijelentette, hogy mindaddig nincs hely a Hamász számára a palesztin politikában, amíg nem teszi le a fegyvert. "A Palesztin Hatóságnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a Hamász részvételét a választáson, ha nem számolja fel fegyveres szárnyát... Nincsen hely egy demokratikus társadalomban olyan politikai párt számára, amely fegyvert visel" - fejtegette a külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a Hamász győz a júliusi választáson, Salom közölte: "Logikátlannak tűnik számomra folytatni a kivonulási terv végrehajtását, mintha mi sem történt volna."