Macedónia már jövőre tárgyalna az EU-csatlakozásról

Vágólapra másolva!
Macedónia a jövő év első felében esedékes soros osztrák elnökség alatt csatlakozási tárgyalásokat szeretne kezdeni az Európai Unióval - erősítette meg szerdán Bécsben Ilinka Mitreva macedón külügyminiszter, miután tárgyalt Ursula Plassnik osztrák külügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

A mintegy kétmilliós balkáni ország külügyminisztere annak a reményének adott hangot, hogy az EU decemberi csúcsértekezletén hazája tagságra pályázó státust kap, és az osztrák EU-elnökség alatt meg is kezdheti a csatlakozási tárgyalásokat 2006 első felében. Úgy érvelt, hogy az EU csak a balkáni államok felvétele után válhat teljessé, és a balkáni térség jóléte ma már az unióhoz való közeledésük sebességétől függ. Méltatta azt a közvetítői szerepet, amelyet Ausztria játszik a Balkánon, s úgy fogalmazott, hogy még ennél is fontosabb szerep hárul majd Bécsre, ha a jövő év elején átveszi az EU soros elnöki tisztét.

Mitreva tájékoztatást adott arról, hogy továbbra sincs megoldás arra a vitára, amely a 90-es évek elején robbant ki hazája és Görögország között a Macedón Köztársaság elnevezés miatt. Athén tiltakozása miatt 1993 óta csak Volt Jugoszláv Macedón Köztársaság (FYROM) néven lehet tagja az ENSZ-nek a balkáni ország, amely a világszervezet közvetítésével szeretné a névvitát rendezni Görögországgal. Szkopje már hosszabb ideje azt javasolja, hogy a nemzetközi életben a Macedón Köztársaság elnevezést használhassa, Görögországgal pedig kétoldalú alapon találjanak valamilyen megoldást erre a kérdésre.

Az osztrák külügyminiszter mindezekkel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint a görög lakosság 80-90 százaléka támogatná, ha Athén vétót emelne Macedónia EU-tagsága elé, amíg nem találnak megnyugtató megoldást a névvitára.