Vágólapra másolva!
Szökőár-előrejelző rendszert vezetnek be május közepén abban a hat thaiföldi tengerparti tartományban, amelyre tavaly december 26-án lesújtott a természeti katasztrófa - jelentette be szombaton rádióbeszédben Thakszin Sinavatra thaiföldi miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Mint a kormányfő elmondta, a rendszer lehetővé teszi, hogy riasztást küldjenek mobiltelefonokra, a rádió- és televízió-állomásoknak, valamint a szirénával felszerelt tengerparti figyelőtornyoknak. A bejelentés egy nappal azután hangzott el, hogy befejezték Phuket szigetén az első szökőár-evakuálási gyakorlatot, mintegy kétezer ember részvételével.

A szigeten több százan vesztették életüket a decemberi cunamiban. Thaiföldön több mint 5300-an haltak meg a katasztrófában és 2800 embernek nyoma veszett. Az áldozatok többségét a Phuket szomszédságában lévő Phang Nga tartományban érte a pusztítás. A miniszterelnök korábban április végére ígérte az előrejelző rendszer üzembe helyezését. A bangkoki kormány 2006 végére egy különleges, szökőár-érzékelő bójarendszert akar létrehozni a veszélyeztetett partok közelében, amely pontosan meg tudja állapítani a cunami várható bekövetkeztének idejét.