Második nekifutásra Kassán eltemették az állítólagos maffiózót

Vágólapra másolva!
Második nekifutásra szombaton Kassán sikerült eltemetni azt az állítólagos maffiózót, akit a múlt héten a nyílt utcán ismeretlen tettesek lőttek agyon, s akinek a temetését csütörtökön vízágyú bevetésével, azzal az indoklással akadályozta meg a szlovák rendőrség, hogy a félezres gyülekezett csoportosulása ellenkezik a gyülekezési törvénnyel.
Vágólapra másolva!

Amikor a luxusgépkocsiján utazó Estokot a múlt héten egy másik gépkocsiból leadott száz géppisztolylövéssel megölték, a lövöldözésben egy kívülálló férfi is meghalt, feleségét pedig lőtt sebekkel azóta is kórházban ápolják. Estok csütörtöki temetésére a rendőrség hatszáz embere páncélozott járművel és vízágyúval vonult ki és oszoljt parancsolt a gyászolók félezres gyülekezetének, mert azok között számos alviláginak minősülő alakot és még több bőrfejűt vélt felfedezni, amiből arra következtetett, hogy a sok éve folyó bandaháborúk folytatásának veszélye fenyeget. Miután a gyászolók nem engedelmeskedtek, a rendőri kommandó - nem az emberekre célozva - vízágyúval oszlatta szét őket.

Az akció nem csak az elhunyt családjának felháborodását váltotta ki, hanem a közvéleményt is megosztotta. A halott apja jogi elégtételt követelt, a rendőrség a közbiztonságra, az alvilág mérhetetlen arroganciájára hivatkozott, a jogászok pedig úgy vélekednek, hogy a gyászszertartásra nem vonatkozik a gyülekezési törvény. A múlt heti gyilkosság tetteseit a rendőrség azóta sem fogta el.

Szombaton a kassai temető előtti térséget ismét megszállták a rendőrök, de ezúttal csak feleannyian, mint csütörtökön. Mintegy kétszáz méternyire a temetőkaputól kordont állítottak. A délre meghirdetett "második temetés" azért nem kezdődhetett el időben, mert a temetőbe lépőket, így a gyerekeket is egyenként igazoltatták, megmotozták, számos embert - köztük a koporsóvivőket is - már a délelőtti órákban előállítottak, vagy preventív okokból beidézték őket a rendőrségre. A temető fölött órákon át cirkált a rendőrség helikoptere, a csütörtöki páncélozott jármű és a vízágyú is ott állt a temető előtt.

A halott apja úgy jelent meg a temetésen, hogy a fia erkölcsi bizonyítványa volt a zakójára tűzve. Újságíróknak nyilatkozva ismét a fia jogkövető életmódjáról és a rendőrségi beavatkozás jogszerűtlenségéről beszélt. "A rendőrök ennél nagyobb szégyent nem hozhattak volna a fejünkre, de lám ők emberi méltóságunkban aláznak meg bennünket, amikor egyszerű embereket, a szomszédjainkat, a barátainkat ilyen procedúrának vetik alá" - így a belügyminiszter szigorú intézkedését bíráló apa. Helyszíni jelentések szerint a szombati temetésre feleannyian sem mentek el, mint csütörtökön. A temetés végül incidens nélkül lezajlott. Az őrizeteseket a rendőrség időközben elengedte, de ők a gyászszertartást csak tisztes távolból nézhették végig.