Már nyolcvanhat halottja van a japán vonatbalesetnek

Vágólapra másolva!
Nyolcvanhatra emelkedett szerdám a nyugat-japáni Hjógo prefektúrában történt vasúti baleset halálos áldozatainak száma, miközben a mentőalakulatok harmadik napja kutatnak újabb esetleges túlélők után.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrségi szóvivő közölte: 48 férfi és 38 nő vesztette az életét a szerencsétlenségben. A szekértők szerint még mindig vannak emberek a roncsok között. Eddig 456 sebesültről számoltak be a mentők.

A katasztrófa hétfőn a reggeli csúcsforgalom idején történt Oszaka egyik elővárosa előtt, hozzávetőleg 400 kilométerre a fővárostól, Tokiótól. A hétkocsis szerelvény öt vagonja egy kanyarban kisiklott, s a két első kocsi beleszaladt a sínek közelében lévő kilencemeletes lakóházba. A helyi tömegtájékoztatás tudni véli, hogy a vonat több mint 100 kilométeres sebességgel száguldott a megengedett 70 helyett. A nem megfelelően megválasztott sebesség lehetett az oka annak, hogy a vonat kisiklott a kanyarban.

Hírek szerint a 23 éves mozdonyvezető - aki kevesebb mint egyéves munkatapasztalattal rendelkezett - röviddel a baleset előtt az egyik állomáson negyven méterrel túlfutott az előírt megállóhelyen, ezért vissza kellett tolatnia. Ezzel 90 másodperces késésbe került, s valószínűleg ezt szerette volna behozni a száguldással. A JR West éppen a közelmúltban sürgette munkatársait a késések elkerülésére.

A hétfői katasztrófa az elmúlt négy évtized legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége Japánban: 1963 novemberében Jokohama mellett 160 személy vesztette életét vonatszerelvények ütközésének a következtében.