Egy belgrádi lap szerint infarktus kerülgeti Milosevicset

Vágólapra másolva!
Belgrádi sajtóértesülések szerint a szerbiai legfelsőbb bíróság elfogadta Radomir Markovic volt titkosszolgálati főnök vallomását, aki szerint Milosevics adott utasítást Ivan Stambolic néhai szerb elnök és Vuk Draskovic jelenlegi szerbia-montenegrói külügyminiszter elleni merénylet elkövetésére. Egy belgrádi lap szerint Milosevics egészségi állapota ismét rossz, szívinfarktus veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

A Danas belgrádi napilap szerint a szerbiai legfelsőbb bíróság immáron véglegesen elfogadta és a Milosevic és Legija ellen folyó belgrádi büntetőper irataihoz csatolta Radomir Markovic volt titkosszolgálati főnök vallomását. Markovic szerint Milosevics adott utasítást Ivan Stambolic néhai szerb elnök és Vuk Draskovic jelenlegi szerbia-montenegrói külügyminiszter elleni merényletek elkövetésére. A bűntényeket Milorad Lukovic Legija volt titkosszolgálati ezredes szervezte meg.

Draskovicra 2000. június 15-én lőttek rá nyolcszor montenegrói nyaralójában, de a politikus csodával határos módon túlélte a merényletet. Stambolicot két hónappal később egy belgrádi parkban elrabolták, és három évvel később az is kiderült, hogy még aznap meggyilkolták. A vádirat szerint mindkét bűntényt a Legija parancsnoksága alatt álló, vörössapkások néven ismert titkosszolgálati kommandó tagjai hajtották végre, fejenként tíz-, illetve húszezer német márkáért.

Markovic 2003. áprilisában ügyvédje és az ügyész jelenlétében tett vallomását. Egy évvel később, tavaly februárban a kémfőnök a bíróság visszavonta, és azt állította, hogy kényszer hatása alatt cselekedett. A védelem kérésére a törvényszék kétszer is kivonta a bizonyító erejű periratok közül Markovic vallomását. A Danas szerint a legfelsőbb bíróság immáron véglegesnek számító döntése, hogy Markovic rendőrségi vallomása felhasználható a perben, vélhetően eldönti a per sorsát.

Közben belgrádi és podgoricai lapértesülések szerint infarktus szélére került Slobodan Milosevic. A belgrádi Kurir szerint Milosevic vérnyomása 215/130-ra emelkedett. A lap megszólaltatja a vádlott egykori kezelőorvosát a belgrádi katonaorvosi akadémiáról, aki szerint, ha valóban ilyen magas Milosevic vérnyomása, akkor azonnal kórházba kell szállítani, ellenkező esetben "néhány napon belül meghalhat".

Milosevic pere a hágai törvényszéken 2002. február 12-én kezdődött, s azóta tizenötször szakították meg a bírósági eljárást a vádlott egészségi állapota miatt.