Átvette hivatalát az új ecuadori elnök

Vágólapra másolva!
Hivatalosan átvette az államfő hivatalt és bemutatta kormányát csütörtökön Ecuadorban Alfredo Palacio, akit az előző nap menesztett Lucio Gutiérrez helyére nevezett ki a törvényhozás.
Vágólapra másolva!

A beiktatásra magas rangú katonai vezetők és az új kormánytagok jelenlétében került sor. A belügyi tárca élére Mauricio Gándara, a külügyminisztérium élére Antonio Parra Gil került. Az új elnök olyan politikusok támogatását élvezi, mint Jaime Nebot korábbi elnökjelölt, illetve Leon Febres Cordero volt államfő.

Az előző egy hét alatt ellenzéki tüntetők követelték az elnök lemondását. Az elnök feloszlatta az alkotmánybíróságot, és rövid időre rendkívüli állapotot vezetett be. Az erőszakossá fajuló tiltakozások után csütörtökre a kétmilliós fővárosba visszaköltözött a nyugalom.

Gutiérrez megbízatása 2007 januárjában járt volna le. 1997 óta ő a harmadik ecuadori államfő, aki nem tudta kitölteni elnöki mandátumát. Miután Gutiérrez politikai menedékjogot kapott Brazíliától, a csütörtökre virradó éjszakát a quitói brazil nagykövetségen töltötte menlevelére várva - jelentette a Globo News brazil tévécsatorna.

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csütörtökön magyarázatot követelt az új ecuadori kormánytól Gutiérrez menesztésére. Az AÁSZ-küldöttek rendkívüli ülést tartottak Washingtonban, és e megbeszélések eredményeként felszólították a quitói kormányt, hogy 24 órán belül tárja a nemzetközi közösség elé, miért kellett Gutiérreznek távoznia.

A válság gyökerei tavaly decemberre nyúlnak vissza: az ellenzékben tiltakozást váltott ki, hogy az államfő parlamenti hívei egyszerű többséggel leváltották a legfelsőbb bíróság tagjai közül mindazokat, akik felsorakoztak az államfő ellen korrupciós vádak miatt bizalmatlansági indítványt benyújtó képviselők mellett. Az indítvány sikertelennek bizonyult, az ellenzékhez húzó bírák helyére pedig a hatalomhoz lojális bírók kerültek.