Meggyilkolták az iraki védelmi miniszter egyik tanácsadóját

Vágólapra másolva!
Meggyilkolták az iraki védelmi miniszter egyik tanácsadóját hétfő este Bagdadban. Az iraki belügyminisztérium korábban tévesen azt közölte, hogy az áldozat a tárca egyik magas rangú tisztségviselője, Adnan Thabet vezérőrnagy, aki azt mondta a sajtónak, hogy a felekezetközi feszültséget szító túszválságot eltúlozták.
Vágólapra másolva!

Valójában Adnan Midis Haragoli vezérőrnagyot, a védelmi miniszter egyik tanácsadóját ölte meg tíz fegyveres, aki hétfőn este hatolt be a vezérőrnagy otthonába. A vezérőrnaggyal együtt lelőtték unokaöccsét is. "Hibát követtünk el" - mondta egy, neve elhallgatását kérő belügyi tisztségviselő az áldozat személyazonosságát korrigálva. E kijelentések még tovább növelték a zűrzavart az al-madáini túszválsággal kapcsolatban, és tovább erősítik a politikai vákuum kialakulásától való félelmeket.

Az iraki biztonsági erők több száz tagja fésülte át hétfőn a halálháromszögnek nevezett térséget Bagdadtól délre, al-Madáin város környékét, ahol síita tisztségviselők szerint szunnita felkelők akár 150 síita túszt is fogva tarthatnak.

A biztonsági erők ellenőrzésük alá vonták a szunnita várost, de nem találtak sem túszokat, sem emberrablókat. Korábban az a hír járta, hogy a szunniták a síita túszok kivégzésével fenyegetőznek arra az esetre, ha nem költözik el a térségből az összes síita.

Az eredménytelen rajtaütés után sok iraki úgy vélte, az egész históriát csak kitalálták Irak új vezetői, hogy annak ürügyén lesújthassanak a szunnitákra. Adnan Thabet vezérőrnagy is azt mondta, hogy az állítólagos túszok számát nagyon eltúlozták.

Hétfőn mindenesetre Hurríja falu mintegy 150 síita lakosa tüntetett Bagdadban, sírva és a magasba tartva 18 olyan férfi, illetve fiú fényképét, akik állításuk szerint már tíz napja eltűntek.