16 halottja lehet a nagybecskereki tragédiának

Vágólapra másolva!
Egyelőre még nem találták meg a szombaton nagybecskereknél a Tiszába zuhant autóbusz összes utasát a szerb búvárok. A tragédiának feltehetően 16 halottja van, akik közül legalább egy magyar nemzetiségű. A busz pénteken zuhant a Tiszába a Nagybecskerek melletti zsablyai hídról, miután összeütközött egy szabálytalanul előző kamionnal.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Hiába kutattak a szerb búvárok

Feltehetően 16 halottja van a vajdasági Nagybecskereknél (Zrenjanin) történt buszbalesetnek, amelyet egy szabálytalanul közlekedő kamion okozott. A mentőalakulatok igyekezete ellenére egyelőre nem sikerült megtalálni a Tiszába zuhant jármű minden utasát. Csak három holttestet találtak. A rendőrség vasárnap nyilvánosságra hozta a három azonosított halott nevét. A vezeték- és keresztnévből ítélve szinte biztosra vehető, hogy egyikük - egy 42 éves magyarittebei férfi - magyar volt.

A tragédia péntek este történt, a rendőrség szerint a balesetet egy kamion okozta: a tehergépkocsi szabálytalanul előzött egy traktort a hídon, és a szembe jövő busz összeütközött a kamion pótkocsijával, majd áttörve a híd korlátját a Tiszába zuhant. Az áradó folyó magával ragadta a járművet, a búvárok a baleset színhelyétől kétszáz méterre találták meg a buszt húsz méter mélyen a folyó fenekén. A kamionsofőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

A baleset utáni órákban három vízbe fulladt embert találtak meg, a csendőrség búvárai szombaton egész nap és vasárnap hajnaltól keresték az eltűnteket - hasztalanul. Hivatalosan 13 utas tűnt el, aki feltehetően hullámsírba vesztek. A nagybecskereki belügyi szervek vasárnap felszólították a helyi lakosságot, hogy tájékoztassák a rendőrséget, amennyiben bármilyen információjuk van a szerencsétlenül jártakról.

Összesen hét túlélőt sikerült kimenteni, akik mindannyian megsebesültek a szerencsétlenségben. Az ő szerencséjük az volt, hogy a baleset péntek este történt, amikor már megérkeztek Tisza menti nyaralóikba a pihenni vágyók, akik a becsapódás hallatán csónakjaikhoz siettek, hogy kimentsék a túlélőket. Csodával határos módon menekült meg egy ötéves kislány: egyik kezében plüssmaciját szorongatta, másikkal édesanyja élettelen testébe kapaszkodott. Ugyancsak megmenekült meg egy 68 éves férfi is, aki egy korábbi balesetben elvesztette fél karját.

A buszroncs kiemelését vasárnap délelőttre tervezték, de még délután sem láttak hozzá. Az akciót a szakadatlanul zuhogó eső és az áradó folyó erős sodrása akadályozta. A hadsereg folyami flottillája átfésülte a Tisza mindkét partszakaszát a zsablyai hídtól egészen a dunai torkolatig, de csak táskákat és más holmikat találtak.

A tragédia miatt Nagybecskereken hétfőre gyásznapot hirdettek, Belgrádban lemondták egy nagybecskereki együttes fellépését.