Hétfőn kezdődik a pápaválasztás

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik a pápaválasztó konklávé, ahol megválasztják a 265. pápát. Vasárnap a Vatikán szóvivője ismertette a pápaválasztási eljárás szigorú szabályait. Várhatóan az első szavazásra már hétfőn sor kerül, a második délutáni szavazásra azonban valószínűleg már nem lesz idő.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi mise volt az utolsó, amit az április 2-án elhunyt II. János Pál pápa halálát követő kilencnapos gyász alatt tartottak.

A 42 országból érkező 115 pápaválasztó bíborost - ketten nem tudnak részt venni a konklávén - szombaton szállásolták el a Szent Márta Házban, ez lesz a lakhelyük a konklávé ideje alatt.

Hétfőn 10 órakor misét tartanak. Maga a konklávé azonban csak délután 4 órakor kezdődik, amikor a bíborosok bevonulnak a Sixtusi Kápolnába. Itt felesketik őket: minden bíboros egyenként bemondja a nevét, majd kezét a Bibliára téve megesküszik többek között, hogy a pápaválasztás abszolút titkosan fog zajlani - írta a CNN.

Az eskütételt követően mindenki elhagyja a kápolnát, aki nem jogosult választani. A Vatikán szóvivője szerint hétfőn egy szavazás még biztosan lesz, de kettő valószínűleg már nem fér bele az időkeretbe. A szabályok szerint minden bíborosnak egy szavazata van és az új pápa megválasztásához kétharmados többség szükséges. Minden nap reggel fél 8-kor közös misével kezdik a reggelt a bíborosok, és 9 órakor vonulnak át a kápolnába. Naponta négy szavazást lehet tartani, kettőt délelőtt és kettőt délután (a délutáni szavazás 4 órakor kezdődik). Ha tizenkét forduló (három nap) is kevés a döntéshez, akkor huszonnégy órás szünet következik, ami közben egyeztetni szabad, de szavazás nem történhet. 30 szavazás után a konklávénak joga van úgy dönteni, hogy egyszerű többség is elegendő legyen az érvényes választáshoz. II. János Pált 1978-ban a nyolcadik fordulóban (a második nap utolsó szavazásán) sikerült megválasztani. Akkor 111 bíboros közül 99 szavazott rá.

Minden egyes szavazás után elégetik a szavazatokat: a fekete füst a sikertelen választást jelenti, míg az új pápa megválasztását fehér füst jelzi majd. A reggeli két szavazást követő füst dél körül száll fel várhatóan a szóvivő szerint, míg a délutáni szavazást követő füst 7 óra körül. A pápa megválasztását harangzúgás is jelzi majd: ezt a szokást II. János Pál vezette be, mert ezzel akarta elkerülni, hogy megismétlődhessen az 1978-as malőr, amikor a fehér füst szürkére sikerült. A füst színét úgy érik el, hogy a szavazócédulákhoz különböző vegyi anyagokat kevernek és úgy égetik el.

A kilenc napos gyász alatt a pápaválasztó bíborosok több megbeszélést is folytattak, ezeken azonban szigorúan tilos volt konkrét nevet említeni vagy akár csak utalást is tenni valakire.

[origo]